De Banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.

Wekelijks plaatsen we daarom één van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de Banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de Banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal Akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.

Antwoord:

Nee. De Banenafspraak is bedoeld voor mensen die onder de Participatiewet vallen en niet zelfstandig het wettelijk minimumloon kunnen verdienen. Dit zijn niet alleen Wajongers.

De Banenafspraak geldt naast Wajongers voor:

  • mensen die onder de Participatiewet vallen en niet 100 procent van het wettelijk minimumloon kunnen verdienen;
  • mensen met een Wsw-indicatie;
  • mensen met een Wiw-baan of ID-baan;
  • Schoolverlaters van het voortgezet speciaal onderwijs (vso) en het praktijkonderwijs (pro) die zich hebben aangemeld bij UWV.
  • Mensen die via de Praktijkroute in het doelgroepregister instromen.

Geschikte kandidaten zoeken
In het Doelgroepregister staan gegevens van personen die onder de Banenafspraak vallen. U kunt dit register raadplegen via het werkgeversportaal van UWV. Daar kunt u ook gebruik maken van de kandidatenverkenner, die een geanonimiseerd beeld geeft van kandidaten die vallen onder de Banenafspraak. Met deze tool kunt u ook kenmerken van de kandidaten zien zoals gewenste reisafstand, opleidingsniveau, het aantal uur dat een kandidaat wil werken en in welke mate ze beschikbaar zijn voor werk. Wilt u kennismaken met een van de kandidaten uit de kandidatenverkenner, dan kunt u dat via het systeem aan het werkgeversservicepunt laten weten. Ook worden er regelmatig Meet&Greet’s, banenmarkten of andere evenementen georganiseerd om met de doelgroep in contact te komen.

Afhankelijk van de uitkering die uw (nieuwe) werknemer krijgt, zijn er verschillende voordelen en regelingen waar u gebruik van kunt maken. U kunt voor ondersteuning ook terecht bij uw gemeente.