Op 20 november 2023 vindt in het AFAS Theater te Leusden een gala-avond plaats. Er is een diner, er zijn sprekers en optredens. Jörgen Raymann geeft acte de présence, en dat geldt ook voor Diggy Dex en Billy Dans. En waarom doen ze dat? Omdat ze de uitreiking van de INC Awards bij willen wonen. Er zijn nog kaarten en initiatiefnemer Linda Germs vertelt wat er allemaal gaat gebeuren.

De INC Awards zijn prijzen voor bedrijven en organisaties met een aantoonbare voorbeeldfunctie bij het integreren van mensen met een verstandelijke beperking in het maatschappelijk verkeer. De awards zijn een initiatief van de Stichting Upside Down in samenwerking met Stichting Downsyndroom.

Veel mensen met een verstandelijke beperking vallen – helaas zou ik zeggen – niet onder de Banenafspraak”, zegt Linda Germs. “Wat zij doen, geldt veelal als dagbesteding. Dat is tot op zekere hoogte ook okay, maar mensen uit deze groep willen ook op een andere manier actief zijn in de maatschappij.”

Explosie van plezier
Germs constateert dat er steeds meer initiatieven erop gericht zijn om mensen met een verstandelijke beperking de bedrijven en organisaties binnen te halen. “En het leuke is: als ze de deuren eenmaal hebben geopend dan worden werkgevers dolenthousiast. De INC Awards zijn in het leven geroepen om andere werkgevers ook te enthousiasmeren. Ik weet zeker dat iedereen die komt volledig geïnspireerd de zaal weer verlaat.”

Dat overkwam Banenafspraak-boegbeeld Aart van der Gaag bij de vorige editie van het INC Awards gala. Van der Gaag – die ook dit jaar weer in de jury plaatsneemt – noemde de avond: ‘een explosie van plezier, enthousiasme en emotie.’ “We horen vaak van werkgevers iets in de trend van ‘we zouden wel willen, maar’. Deze avond is bedoeld om voorbij het ‘ge-ja-maar’ te komen en de vonk te laten overspringen dat iedereen gewoon mee mag doen. Ook mensen met een verstandelijke beperking.” We laten vooral zien wat en hoe het WEL kan! Wat voor moois er kan ontstaan als je vaker gaat denken in mogelijkheden.”

En volgens Germs hoeft het nu ook weer niet zo ingewikkeld te zijn om mensen met een verstandelijke beperking een kans te geven. “We praten over een ontzettend diverse groep met ontzettend veel verschillende wensen en talenten. Geef ze een rol en je zult zien dat je team veel gezelliger wordt en dat het ziekteverzuim daalt, waardoor je prestaties omhoog gaan.”

Stichting Upside Down
De stichting Upside Down wordt gedragen door een groep ouders van kinderen met downsyndroom. De activiteiten van de stichting zijn er met name op gericht de beeldvorming over mensen met downsyndroom te verbeteren. Dit doet ze onder andere door het uitbrengen van tijdschriften en het organiseren van evenementen waar mensen met en zonder downsyndroom samenkomen en samen actief zijn.”

De awards
De avond begint met een inspiratiediner, gevolgd door de uitreiking van de awards en daarna het feest met Diggy Dex en Billy Dans. De presentatie is in handen van Jörgen Raymann en sprekers zijn Eva Walraven en Eva Eikhout, beiden op een eigen manier ervaringsdeskundigen als het gaat om inclusie en de arbeidsmarkt.

De bedrijven en organisaties die op dit vlak het goede voorbeeld al hebben gegeven, worden dus bij de uitreiking van de INC Awards in het zonnetje gezet. Er zijn prijzen in vier categorieën:

Werk & Dagbesteding
Voor de categorie Werk en Dagbesteding worden bij de INC Awards bedrijven en organisaties genomineerd die mensen met een verstandelijke beperking in dienst nemen of bijvoorbeeld een stage aanbieden. “Ik mag de genomineerden nog niet verklappen, maar er zitten hele mooie voorbeelden tussen, die echt duidelijk maken hoe belangrijk het is dat iedereen de kans krijgt om een zinnige bijdrage te leveren.”

Opleiding & ontwikkeling
De opleiding van veel mensen met een verstandelijke beperking stokt volgens Germs vaak na de middelbare school of zelfs de basisschool. “Maar dan zijn mensen nog echt niet uitgeleerd. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven voor gemengde opleidingen, dus vervlochten met het regulier onderwijs. En je ziet nu zelfs ook vervolgopleidingen ontstaan. Dat is een belangrijke ontwikkeling, die willen we benadrukken.”

Media & Reclame
In deze categorie gaat het niet alleen om representatie, dus dat mensen met een verstandelijke beperking zichtbaar zijn in bijvoorbeeld reclame, maar ook om de stappen die daarna worden gezet. “Denk aan het betrekken van mensen met een verstandelijke beperking bij productontwikkeling. Dat zie je nu steeds meer en dat is een belangrijk signaal dat mensen ook zelf serieus genomen worden.”

Fun & Vrije tijd
Verwant, maar toch net anders is de categorie Fun & Vrije tijd. Centraal staan initiatieven die ervoor zorgen dat mensen met en zonder verstandelijke beperking elkaar in de vrijetijd ontmoeten. “Maar dit kan bijvoorbeeld ook gaan over een film waarin een acteur met down meespeelt. Juist zonder de film daar over gaat of zo. Gewoon een goede acteur met een mooie rol.”

1000 Voorbeelden
In de manier waarop inclusie op de arbeidsmarkt wordt gevierd, sluiten de INC Awards naadloos aan op de Maand van de 1000 Voorbeelden. “Ik denk echt dat een maand als deze cruciaal is om werkgevers te doordringen van de voordelen van inclusie.”

Kijkt Germs naar de INC Awards dan weet ze zeker dat het een ontzettend leuke avond wordt voor de gasten, dus voor de werkgevers en voor mensen met een verstandelijke beperking. “Er zijn inspirerende sprekers en het enthousiasme van de genomineerden zal niemand onberoerd laten. We leveren zo een mooie bijdrage aan het idee van de 1000 Voorbeelden en helpen om (volgens mij onnodige) drempels op de arbeidsmarkt weg te nemen.”

Deelnemen aan dit event is nog mogelijk. Kijk op de site van INC Award, er zijn verschillende soorten tickets beschikbaars. Ook is het mogelijk het evenement te sponsoren. Neem voor meer informatie contact op Linda Germs: (+31)06  22 98 29 84