De Banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.

Wekelijks plaatsen we daarom één van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de Banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de Banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal Akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.

Meer weten? We hebben al meer dan 80 vragen beantwoord.

Bekijk het complete overzicht.

Zelf een vraag? Stuur hem in!

Antwoord

Wiw staat voor Wet inschakeling werkzoekenden. Wiw-banen waren waren bedoeld voor bijstandsgerechtigden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Er was subsidie beschikbaar voor werkgevers, die hen in dienst wilden nemen. Sinds januari 2004 is geen nieuwe instroom meer mogelijk. Mensen die nu nog een Wiw-baan hebben, zijn automatisch toegelaten tot het doelgroepregister.

Dit geldt niet voor mensen die een Wiw-baan hadden. Zij worden niet automatisch opgenomen in het doelgroepregister. Voor opname in het doelgroepregister is een nieuwe beoordeling door UWV vereist. Aangenomen mag echter worden dat mensen die in aanmerking kwamen voor een Wiw-baan wel onder de doelgroep Participatiewet vallen en niet zelfstandig het wettelijk minimumloon kunnen verdienen. Daarom zullen zij in de meeste gevallen wel vallen binnen de definitie van de doelgroep banenafspraak.

Wiw-banen waren bedoeld voor werk bij gemeenten. Een soortgelijke ondersteuning bij reguliere werkgevers werd geboden via ID-banen. Ook voor mensen met ID-banen geldt dat ze automatisch worden toegelaten tot het doelgroepregister. Mensen die in het verleden een ID-baan hadden, dienen opnieuw door UWV beoordeeld te worden.