Toegankelijk = aantrekkelijk

Weleens nagedacht over de toegankelijkheid van bedrijven voor mensen met een beperking…? Nee? Nog nooit bij stilgestaan? Dan daag ik je uit om eens boodschappen te gaan doen of een avondje uit eten te gaan en te focussen op de toegankelijkheid van de winkel of het restaurant. Ik verzeker je, opeens vallen ogenschijnlijk alledaagse dingen, die voor mensen met een beperking een belemmering kunnen vormen, op.

Denk aan aan een drempel die voor iemand in een rolstoel te hoog is, aan een mooie glazen winkelpui die voor mensen met een visuele beperking niet te zien is of aan een te kleine toiletruimte. Toegankelijkheid gaat verder dan alleen een fysiek bedrijfspand, denk bijvoorbeeld ook aan bejegening van mensen, informatievoorziening, verpakkingsmaterialen, digitale toegankelijkheid van de website, etc.

Allemaal voor de hand liggende zaken die voor iemand met een beperking een reden kunnen zijn om überhaupt wel of niet binnen te komen. Zodra je met deze bril op naar de omgeving gaat kijken, staat ‘toegankelijkheid’ op je netvlies gebrand.

Programma MKB Toegankelijk
Met het programma MKB Toegankelijk stimuleren én activeren we brancheorganisaties en ondernemers om toegankelijk te ondernemen. Dat doen we onder andere door informatie en adviezen te geven en inspirerende ervaringsverhalen te delen van ondernemers die bijvoorbeeld hun winkel of horecagelegenheid toegankelijk hebben gemaakt.

We stellen gratis tools en checklists voor ondernemers beschikbaar. Daarnaast hebben we een aantal lokale pilots opgezet waarin bedrijven werken aan de toegankelijkheid van het betreffende winkelgebied.

Onze ambitie: iedereen moet kunnen meedoen
Ondernemers die met toegankelijkheid van hun bedrijf aan de slag zijn gegaan ervaren dit als een basisnorm. Argumenten als, het kost me teveel tijd en teveel geld, weerleggen zij. De ervaring leert dat je met hele kleine aanpassingen al een hoop kunt bereiken. Niet alleen voor mensen met een beperking, maar ook bijvoorbeeld voor ouderen met een rollator of ouders met een kinderwagen.

In totaal zijn er meer dan 2 miljoen mensen met een beperking. Gezien de vergrijzing zal dit aantal in de komende jaren alleen maar toenemen. Dat zijn heel veel potentiële klanten. Vandaar: Toegankelijk = Aantrekkelijk. Doe je ook met ons mee?


Bregje Brekelmans is als communicatieadviseur betrokken bij het programma MKB Toegankelijk, een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW. Het komt voort uit het VN-Verdrag Handicap. Voor meer informatie, praktische tips en ervaringsverhalen kunt u kijken op www.mkbtoegankelijk.nl.

By |2019-12-13T15:52:15+02:0013 december 2019|Columns, Nieuws|0 reacties

About the Author:

Deze website gebruikt cookies om ons een beeld te geven van het bezoek van deze website. Ok