De banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.

Wekelijks plaatsen we daarom een van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.

Meer weten? We hebben al meer dan 100 vragen beantwoord.

Bekijk het complete overzicht.

Zelf een vraag? Stuur hem in!

Antwoord

De banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen. Wekelijks plaatsen we daarom een van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord.
Hieronder de 5 best gelezen vragen van 2019.

#1 Wat verandert er aan de Wajong?
In het verlengde van haar Brede offensief om meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen, kondigde staatssecretaris Van Ark ook aan de Wajong te willen vereenvoudigen. De staatssecretaris wil ervoor zorgen dat jonggehandicapten met een Wajong-uitkering, als ze gaan werken, er in inkomsten op vooruitgaan.
Lees het hele antwoord: Wat verandert er aan de Wajong?

#2 Hoe werkt de Praktijkroute?
De Praktijkroute is een extra toegangsroute om mensen met een arbeidsbeperking in het doelgroepregister van de banenafspraak op te nemen. Deze route maakt het eenvoudiger om mensen met een arbeidsbeperking aan de slag te krijgen in een reguliere baan, met de ondersteuning die zij nodig hebben.
Lees het hele antwoord: Hoe werkt de Praktijkroute?
Lees ook: Cliënt verdient minder dan WML, gaat dan de Praktijkroute in werking?
Geldt de no-riskpolis ook voor mensen die vanuit een bestaande baan in het doelgroepregister komen (Praktijkroute)?

#3 Hoe werkt de loonwaardemeting?
Een loonwaardemeting is een tool die bepaalt hoe productief een medewerker met een ziekte of handicap is. Daarmee wordt bepaald hoeveel recht u als werkgever heeft op ondersteuning. De meting vindt plaats op de werkplek, waarbij de loonwaarde van werknemers met een arbeidsbeperking wordt gemeten ten opzichte van werknemers zonder beperking.
Lees het hele antwoord: Hoe werkt loonwaardemeting?

#4 Waar moet ik op letten als mijn werknemer een doelgroepverklaring aanvraagt?
Met de doelgroepverklaring toont een werknemer aan dat hij/zij een uitkering had voordat hij/zij in dienst kwam. De verklaring is aan te vragen bij de gemeente. Het is goed om hierbij op de hoogte te zijn van een aantal zaken.
Lees het hele antwoord: Waar moet ik op letten als mijn werknemer een doelgroepverklaring aanvraagt?

#5 Wat zijn de laatste ontwikkelingen rond de quotumheffing?
De quotumdreiging is voorlopig van de baan. Zowel de Tweede als de Eerste Kamer heeft inmiddels ingestemd met een uitstel van de quotumheffing tot 1 januari 2022.
Lees het hele antwoord: Wat zijn de laatste ontwikkelingen rond de quotumheffing?