Vraag van de week: Komt mijn bedrijf in aanmerking voor voorbehouden opdrachten?

De Banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.

Wekelijks plaatsen we daarom één van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de Banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de Banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal Akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.

Meer weten? We hebben al meer dan 80 vragen beantwoord.

Bekijk het complete overzicht.

Zelf een vraag? Stuur hem in!

Antwoord

Gemeenten en andere overheidsorganisaties kunnen ervoor kiezen om aanbestedingen deels of geheel te reserveren voor sociale werkplaatsen of sociale ondernemingen. Dit heet een voorbehouden opdracht.

Ondernemers, die in aanmerking willen komen voor zo’n voorbehouden opdracht, moeten dus aan kunnen tonen dat het sociale ondernemers zijn: bedrijven met de maatschappelijke en professionele integratie van mensen met een beperking of een afstand tot de arbeidsmarkt als hoofddoel. Ten minste 30% van de werknemers moeten een arbeidsbeperking of een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Deze werknemers moeten een substantiële arbeidsovereenkomst hebben, kortlopende, tijdelijke contracten en nul-urencontracten voldoen niet. Gedetacheerde werknemers tellen wel mee.

Gemeenten, die sociaal willen aanbesteden en daarbij gebruik willen maken van voorbehouden opdrachten, zullen moeten (kunnen) toetsen of de organisaties die op de aanbesteding inschrijven daadwerkelijk sociale ondernemingen zijn Het PSO 30+ Aanbestedingswet-Certificaat is specifiek bedoeld om ondernemingen, waarbij minimaal 30% van het personeel bestaat uit personen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zichtbaar te maken door een certificering. In een eerdere Vraag van de Week (#75 Hoe toon ik aan een sociale werkgever te zijn), leest u meer over sociaal ondernemen en de PSO-ladders.

By |2019-05-15T19:43:51+02:0015 mei 2019|Nieuws, Vraag van de week|0 reacties

About the Author:

Deze website gebruikt cookies om ons een beeld te geven van het bezoek van deze website. Ok