Berenschot heeft net zoals andere bedrijven geen vanzelfsprekende verhouding met ‘inclusief werken’. Het bieden van werkgelegenheid aan werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt is een thema dat vanuit drie gezichtspunten op de agenda kwam.

De nieuwe wetgeving over ‘inclusiviteit’ zorgde ervoor dat inclusiviteit op de bestuurlijke agenda een plaats kreeg. Die aandacht valt in eerste instantie in de categorie ‘blijkbaar moeten we hier iets mee’.

Naast dit bestuurlijke geluid was ook het persoonlijke geluid te horen. Vrijwel iedere Berenschotter heeft een gepassioneerd verhaal over een familielid of een bekende die met ‘inclusief werken’ te maken heeft.

In diezelfde periode confronteerden steeds meer opdrachtgevers  ons als dienstverlener met de vraag ‘wat doen jullie aan inclusiviteit’. Daarmee werd een marktelement aan het onderwerp toegevoegd. Door de marktdimensie eraan te verbinden wint een onderwerp aan belang. Een andere marktdimensie is de krapte op de arbeidsmarkt voor onderscheidende denkers. Mensen waar Berenschot als bureau permanent naar op zoek is.

Waarschijnlijk is dit de meest effectieve manier om een bedrijf in beweging te krijgen: je weet dat je beleid moet ontwikkelen vanuit een marktprikkel in combinatie met een wettelijke verplichting. Het Berenschot-uitgangspunt  is om optimaal gebruik te maken van de diversiteit en talenten van mensen.

Dergelijke inzichten kunnen alleen worden verworven wanneer zorgvuldig wordt gekeken naar wat nodig is en naar de mensen die voorhanden zijn, dan wel aangezocht moeten worden. Maatwerk dus. Berenschot is al vroeg begonnen met het organiseren van dit maatwerk. Waarom? Simpelweg omdat  het minimaal invullen van een wettelijke verplichting geen maatwerk oplevert. Een bedrijfsproces dat uitgaat van gezonde economische doelstellingen biedt wel die mogelijkheden. ‘Inclusiviteit’ is onderdeel geworden van het primaire proces en dat is ook waar het thuishoort. De snel krapper wordende arbeidsmarkt gaat deze ontwikkelingen ongetwijfeld nog verder helpen; niet alleen binnen Berenschot maar in de hele markt. Schaarste zorgt voor minder verspilling en helpt ‘inclusiviteit’ beter dan wettelijke dwang.

Dit alles vanuit het perspectief van Berenschot als bureau. Maar inclusiviteit gaat over mensen. Berenschotters leveren graag een bijdrage aan de samenleving vanuit maatschappelijke betrokkenheid. Dit kan niet altijd via het bedrijf. Inclusiviteit biedt de mogelijkheid om persoonlijke en bedrijfsdoelen te verbinden. En daarmee is het stevig verankerd!

Theo Camps, voormalige directievoorzitter van de Berenschot Groep BV

Hans van der Molen, huidige directievoorzitter van de Berenschot Groep BV