Als voorzitter van MKB-Nederland én eigenaar van een schoonmaakbedrijf hebben de arbeidsmarkt en de sociaal-maatschappelijke kant van het ondernemerschap altijd al mijn bovengemiddelde interesse.

Vanaf het moment dat mijn bedrijf ging groeien, heb ik altijd mensen met – zoals we dat noemen – een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ in dienst gehad, onder wie ook mensen met een arbeidsbeperking. Ik ben dus redelijk ‘ervaringsdeskundig’, ook als het om de uitvoering van de Banenafspraak gaat. Dat project en dat doel liggen mij na aan het hart.

In deze krappe arbeidsmarkt hebben we iedereen nodig, dat weten we allemaal. Toch staan er nog honderdduizenden mensen aan de kant die graag zouden willen werken, maar op de een of andere manier zelf de weg naar werk niet of moeilijk kunnen vinden. Dat kan zijn omdat ze een beperking hebben, slechts een beperkt aantal uren kunnen werken, de Nederlandse (of Engelse) taal nog onvoldoende machtig zijn, langjarig aan de kant hebben gestaan of altijd werk hebben gedaan waar nu geen vraag meer naar is. Het is misschien wel de grootste uitdaging van de komende jaren om die mensen met succes naar werk te begeleiden. Maar dat het kan, daarvan ben ik overtuigd. Het project Op naar de 100.000, waarmee we als bedrijfsleven volledig op koers liggen, bewijst dat eens te meer.

Maar als we hier echt meters willen maken, dan moeten we het wat slimmer, aantrekkelijker en minder ingewikkeld maken. Zo is het nog steeds een feit dat gemeenten er verschillend beleid en verschillende regelingen op na houden. Voor met name kleinere bedrijven die graag iemand met een beperking aan werk willen helpen, is het in de praktijk ook echt niet zo makkelijk te organiseren allemaal. Gelukkig weerhoudt het velen er niet van om hier het goede te doen, maar toch.

Feit is óók dat het voor bedrijven te weinig inzichtelijk is wie beschikbaar is en wat diegene kan. Ik weet dat iedereen die zich met de bemiddeling bezighoudt dat met de beste bedoelingen doet, maar waarom wordt toch altijd – dat is althans míjn ervaring – gefocust op wat mensen níet kunnen. Als ondernemer ben ik juist geïnteresseerd in wat mensen wél kunnen. Breng voor werkgevers goed in kaart wat iemand kan, wat diegene wil en waar de ambities liggen. Dáár kunnen we iets mee. Ondernemers denken in kansen. Wij kunnen iemand bij- of omscholen, een aangepaste werkplek bieden, wat ook maar nodig is.

We moeten ook ophouden met mensen in hokjes plaatsen en er een label op plakken. Daar zijn we in Nederland heel goed in, de uitvoeringsinstanties voorop. Wat maakt het uit of iemand onder de Banenafspraak of onder de Participatiewet valt. Ik weet niet hoeveel doelgroepen wij inmiddels op de arbeidsmarkt hebben – met hun eigen faciliteiten, aanpak, ondersteuning – maar het zijn er teveel.

Wat mij betreft is er maar één arbeidsmarkt met slechts twee doelgroepen: werkgevers met banen en mensen die werk zoeken. Zo eenvoudig is het. Kies dus voor een integrale aanpak als het gaat om aan het werk helpen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Want uiteindelijk hebben al die ‘doelgroepen’ hetzelfde nodig: hulp en ondersteuning bij het vinden van werk, en/of klaargestoomd en opgeleid worden vóór werk. En dan mogelijk nog wat aanpassingen op de werkvloer zelf.

Jacco Vonhof is voorzitter van MKB-Nederland. De Koninklijke Vereniging MKB-Nederland is een organisatie van ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf. Foto Jacco Vonhof: Guus Schonewille

Hoe beschikbaar is de arbeidsmarkt? Zijn er genoeg passende kandidaten voor de open vacatures? Zijn genoeg werkgevers bereid om kansen te bieden aan groepen, die eerder aan de kant bleven staan? En welke rol speelt bij de krapte? Dat zijn de vragen van de Maand van de 1000 Voorbeelden. In deze serie columns en interviews vragen we arbeidsmarktexperts om antwoorden.

#1000voorbeelden

  • Volg alle ontwikkelingen van de Maand van de 1000 Voorbeelden in het liveblog
  • Zie onze agenda met een overzicht van alle evenementen tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden.
  • Meer informatie en hulpmiddelen zijn te vinden in de Toolkit
  • Luister naar de #1000voorbeelden podcast