Wie denkt dat mensen met een universitaire studie op zak altijd fluitend het werkzame leven instappen, heeft het mis. Ook onder hoger opgeleiden zijn er mensen met een beperking en ook voor hen is het niet altijd even makkelijk om de weg naar de arbeidsmarkt te vinden.

Dat merken ook Astrid van Noordenburg en Elizabeth Oenema van Student Career Services van Wageningen University & Research (WUR). Zij ondersteunen studenten met en zonder een beperking, in welke vorm dan ook, bij het maken van de stap naar de arbeidsmarkt. Dat doen ze door het voeren van coaching gesprekken, het geven van sollicitatietrainingen en door studenten en werkgevers met elkaar in contact te brengen voor een baan of stage.

Hun collega Evelien Janssen houdt zich bij Jops, het team voor arbeidsparticipatie binnen WUR, bezig met de Banenafspraak voor WUR als werkgever. Samen hebben Van Noordenburg, Oenema en Janssen en een collega van het studenten decanaat een serie workshops opgezet voor studenten die door een fysieke of mentale beperking belemmeringen ondervinden in het zoeken naar een baan na de studie.

WUR als werkgever
Maar eerst even over WUR als werkgever. Janssen vertelt dat er de afgelopen jaren 112 banen voor mensen met een arbeidsbeperking zijn gerealiseerd. “En dat is verspreid door de hele organisatie. Een deel van de banen is tot stand gekomen door jobcarving, met name in de ondersteunende functies. Maar er zijn ook mensen uit de doelgroep actief als onderzoeker of promovendus. Ik schat de verhouding op 60/40.”

Dat zijn bemoedigende resultaten in Wageningen, maar zelfs met dit tempo van baancreatie blijft de target een uitdaging. “We zijn echt goed op weg, en ik denk dat het aantal duurzame banen dat we hebben gecreëerd dat ook laat zien. Maar tegelijkertijd hebben we te maken met het opgelegde quotum en daar voldoen we op het moment nog niet aan. De aanloop heeft tijd gekost en we merken nu dat er breed gezamenlijk draagvlak is. We zijn op stoom.”

Workshops
Dat wil niet zeggen dat ze bij de WUR de moed laten zakken. Student Career Services, Jops en het studenten decanaat sloegen de handen ineen bij het organiseren van workshops voor studenten met een beperking en gericht op toetreding tot de arbeidsmarkt. Het is een pilot, en vandaag staat de tweede van in totaal drie workshops op het programma.

“Je ziet dat studenten soms gehinderd worden door angst, faalangst noemen ze het zelf vaak”, zegt Oenema. “In deze workshops willen we de studenten leren om zichzelf te voor te stellen aan de hand van hun kwaliteiten en capaciteiten. We vertellen ze over regelgeving en we helpen ze bij de presentatie aan werkgevers”, vult Van Noordenburg aan. Janssen geeft bij deze workshop de informatie over wet- en regelgeving, maar is er ook om te vertellen hoe WUR als werkgever te werk gaat en hoe studenten hun kracht kunnen inzetten boven hun beperking

Graag hadden de organisatoren ook gewild dat andere werkgevers bij de workshop aanwezig waren. Tijdsdruk maakte dat onmogelijk. “Terwijl het contact tussen werkgever en de studenten met een beperking zo belangrijk is”, vertelt Oenema. “Studenten zetten werkgevers vaak op een voetstuk. En slaan dan dicht. Wel komt de organisatie Studeren en Werken op Maat (SWOM) om wat vertellen vanuit het oogpunt van werkgevers waar zij mee werken.”

Dat leidt tot een tip van Janssen voor werkgevers: “Er zitten ongelofelijk talentvolle mensen in deze groep. Maar werkgevers zullen moeten laten zien dat ze open staan voor ze. Kom daarom van dat voetstuk af en laat zien wat je kunt doen voor deze talenten.”

Van Noordenburg denkt dat het daarbij vooral belangrijk is dat werkgevers een zekere flexibiliteit tonen. “Volgens mij zitten werkgevers te springen om talent. Ik zou ze daarom op willen roepen het gewoon eens te proberen en te kijken waar de mogelijkheden liggen. Stel, iemand kan maximaal 24 uur per week werken. Kun je daar iets op bedenken als bedrijf? Of stel, iemand kan slechts een aantal uur per dag werken. Is daar iets op te verzinnen? Laat je flexibiliteit zien en je krijgt er heel gedreven medewerkers voor terug!”

Op de website van Student Career Services kunnen werkgevers kosteloos vacatures plaatsen.

#1000voorbeelden

  • Volg alle ontwikkelingen van de Maand van de 1000 Voorbeelden in het liveblog
  • Zie onze agenda met een overzicht van alle evenementen tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden.
  • Meer informatie en hulpmiddelen zijn te vinden in de Toolkit
  • Luister naar de #1000voorbeelden podcast