Enige tijd terug heb ik – als warm pleitbezorger voor een inclusieve arbeidsmarkt in het algemeen en het promoten van de Banenafspraak in het bijzonder – tijdens een gespreksronde langs ondernemers heel positieve reacties ontvangen.

De wet zat overigens niet bij iedereen ‘tussen de oren’. Een aantal positieve uitschieters daargelaten. Met name bij ondernemers die in hun directe omgeving te maken hebben met mensen met een beperking hoefde het enthousiasme niet te worden aangestoken. Zij zijn voorlopers in het werven van en werken met collega’s met een beperking. Alle overige ondernemers staan na uitleg positief tegenover het idee om mensen met een beperking te laten participeren in het arbeidsproces. Niet één ondernemer is hierop tegen.

Natuurlijk is de praktijk soms weerbarstiger dan de theorie. Je zult maar in een lastige branche opereren en moeten reorganiseren om het hoofd boven water te houden. Je kunt je voorstellen dat prioriteiten in zo’n situatie tijdelijk anders belegd worden dan in een organisatie die het voor de wind gaat.

Ondersteuning
Toch wil men. Wel constateer ik de behoefte aan enige ondersteuning in het proces in de vorm van een heldere manier van kandidaten vinden, ondersteuning bij indiensttreding van een medewerker uit de doelgroep, adequaat geregelde jobcoaching en vooral ook deskundigheid bij het doorploegen van ambtelijke procedures. Inzet op deze aspecten vergroot het draagvlak.

Zichtbaar
Naast ondersteuning is zichtbaarheid een belangrijk thema. De inclusieve arbeidsmarkt moet veel meer dan nu een gezicht krijgen. We gaan voor een inclusieve arbeidsmarkt. Dat staat vast. Daarom moet door iedere burger, iedere inwoner van Nederland de participatiewet – beter – de inclusieve arbeidsmarkt in het hart gesloten worden.

Vandaar dat ik ervoor pleit initiatieven te ontplooien om die zichtbaarheid in het alledaagse straatbeeld en in de huiskamer te realiseren. Zichtbaar voor iedereen. Heel simpel door middel van billboards, informatie in de krant, op radio, tv en social media. Niet aflatend onder de aandacht brengen. Dan alleen, is mijn stelling, verandert onbekend in bekend en onbemind in bemind en wordt de inclusieve arbeidsmarkt uiteindelijk een feit!

 

Henk van Esch
Algemeen directeur Koninklijke BDU