Mensen met een beperking via actieve watersport klaarstomen voor werk. Dat gaat gebeuren van 17 tot en met 21 april via het loopbaantraject ‘Van Boot naar Baan’. Dit traject wordt georganiseerd door Sailwise, in samenwerking met Randstad Participatie. De kandidaten staan klaar. Werkgevers kunnen zich nog aanmelden om dit initiatief te ondersteunen en baankansen te bieden aan de deelnemers.

Renske Rietbergen (foto Sailwise)

Fysiek en mentaal vooruitgang boeken dankzij watersport. Dat is de gedachte achter Sailwise. Deze organisatie werd bijna vijftig jaar geleden opgezet door een revalidatiearts, die merkte dat watersportactiviteiten zorgden voor fysieke en mentale vooruitgang bij zijn patiënten. Inmiddels organiseert de stichting jaarlijks watersportactiviteiten voor bijna 1500 mensen met een beperking.

Eigenwaarde
Renske Rietbergen is de directeur van Sailwise en de drijvende kracht achter het initiatief ‘Van Boot naar Baan’. “We weten, onder andere door wetenschappelijk onderzoek van Wageningen University, dat watersporten positieve effecten heeft op het zelfvertrouwen, de eigenwaarde en de stressbestendigheid van mensen.”

Bij SailWise wordt volgens Rietbergen uitgegaan van de mogelijkheden van mensen en niet van hun beperkingen. “We maken zo het onmogelijke mogelijk. Onze deelnemers laten hun beperking achter op de steiger.”

Om dit praktisch mogelijk te maken, beschikt Sailwise over aangepaste boten en biedt het begeleiding. “Het kan om kleine of grotere hulpmiddelen gaan. Maar het belangrijkste punt is: veel mensen met een beperking hebben veel teleurstellingen te verwerken gekregen. De focus ligt vaak op wat ze niet kunnen, waardoor hun zelfvertrouwen en eigenwaarde laag zijn. Onze activiteiten bieden een gevoel van vrijheid en de beleving van succes. Dat is echt een enorme meerwaarde.”

Arbeidsmarkt
Rietbergen zocht een manier om die succesbeleving naar een volgend niveau te brengen. De voormalig AWVN-directeur dacht daarbij aan de stap naar de arbeidsmarkt. “Via ‘Van Boot naar Baan’ geven we heel concreet een vervolgstap aan de Sailwise activiteiten. Veel mensen met een beperking staan nog aan de zijlijn. We weten dat watersport een activerende werking heeft. Hoe mooi is het dan om werkgevers en werkzoekenden aan elkaar te verbinden via onze activiteiten?”

En dat gaat van 17 tot en met 21 april dus gebeuren vanuit Watersportcentrum It Sailhûs in het Friese Elahuizen. Het wordt een midweek vol watersportactiviteiten en loopbaancoaching. “De watersportactiviteiten empoweren in algemene zin. Met de loopbaancoaching wordt aangesloten op de succesbeleving van het zeilen en worden de deelnemers uitgedaagd om dit door te trekken naar hun mogelijkheden op de arbeidsmarkt.”

Rietbergen noemt als voorbeeld de deelnemer die een grote zeilboot bestuurt. “Dat had hij vooraf niet voor mogelijk had gehouden gezien zijn beperking, en wat betekent dat voor werk? Denk je daar ook niet teveel vanuit je beperking?” “

Loopbaantraject
De vierentwintig deelnemers hoeven geen bijdrage te betalen voor de watersportactiviteiten, de loopbaancoaching, het eten, drinken en de overnachtingen. Het traject wordt gefinancierd door SailWise vanuit verschillende goede doelen, fondsen en door Randstad Participatie. “Maar we zoeken ook nog steun van betrokken werkgevers, die het leuk vinden om bij dit traject betrokken te zijn. Wij staan daarbij open voor alle werkgevers, die banen te bieden hebben. Het kunnen grote of kleine ondernemers zijn en zowel publieke als private organisaties.”

Randstad Participatie zorgt voor de koppeling met de werkgevers. Einddoel van de loopbaanweek is dat iedere deelnemer een loopbaanperspectief heeft, met als doel een nieuwe baan. Tijdens de eerste periode bij de nieuwe werkgever worden de deelnemers begeleid door jobcoaches van Randstad. “Wij vragen werkgevers om zich open te stellen voor kandidaten die misschien niet precies passen op de vacatures die ze hebben, maar wat breder kijken en zo nodig de functie willen aanpassen aan de mogelijkheden van de kandidaat.”

Klik hier voor meer informatie over Sailwise en het loopbaantraject ‘Van Boot naar Baan’