De Banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.

Wekelijks plaatsen we daarom één van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de Banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de Banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal Akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.

Antwoord:

In het sociaal akkoord waarin werd afgesproken dat werkgevers en overheid samen 125.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking te creëren, werd ook afgesproken dat de werkgevers ondersteund zouden worden door regionale Werkbedrijven in 35 arbeidsmarktregio’s.

Deze Werkbedrijven, die bestaan sinds 2015, spelen een belangrijke rol om de mensen uit de doelgroep op de extra banen te plaatsen. Elke regio is vrij om op een eigen manier invulling te geven aan de doelstellingen uit het sociaal akkoord. De Regionale Werkbedrijven zijn opgezet om op regionaal niveau kandidaten met een arbeidsbeperking en de extra banen uit het sociaal akkoord te verbinden.

In de Werkbedrijven komen afgevaardigden van werkgevers- en werknemersorganisaties, UWV en gemeenten bij elkaar om afspraken te maken over de manier waarop de werkgeversdienstverlening (denk aan de no-riskpolis, jobcoaching, proefplaatsingen en aanpassingen van de werkplek) het beste kunnen worden ingezet. Ook buigen ze zich over de vraag hoe kandidaten en werkgevers elkaar kunnen vinden.

Werkgevers kunnen bij hun gemeente, UWV of het WerkgeversServicepunt informatie vragen over de afspraken die hun arbeidsmarktregio daarover heeft gemaakt.

Een overzicht van de arbeidsmarktregio’s vindt u hier op onze website.