Banen in het kader van de Banenafspraak blijken duurzaam stabiele banen te zijn. Dat komt naar voren uit een analyse van UWV op basis van het doelgroepregister en de polisadministratie.

UWV onderzoekt op verzoek van het ministerie van SZW jaarlijks de duurzaamheid van de banen in de Banenafspraak. Na een minimale stijging in het eerste coronajaar 2020 was het jaar erop weer sprake van een grotere stijging in het aantal mensen dat vanuit de Banenafspraak werkt en blijft.

Baanbehoud
Het onderzoek laat zien dat van alle werkzame mensen in de Banenafspraak in het derde kwartaal van 2020, een jaar later 87 procent nog steeds werk had. Dit is iets hoger dan voorgaande jaren en daarmee een voorzichtig positieve ontwikkeling, reageert minister Carola Schouten (Participatie). Negen procent heeft het werk verloren en vijf procent is uit het doelgroepregister gestroomd. Van de werkzame personen in de Banenafspraak in het derde kwartaal van 2020 werkt 65 procent een jaar later nog in de dezelfde baan. Dit is vergelijkbaar met voorgaande jaren.

Minister Schouten wil de komende jaren de duurzaamheid van banen in de Banenafspraak blijven volgen. Zoals bekend is zij voornemens het loonkostenvoordeel banenafspraak structureel te maken, waardoor alle werkgevers die iemand uit de Banenafspraak in dienst hebben dit loonkostenvoordeel kunnen ontvangen voor onbeperkte tijd. Daarmee beoogt de minister de duurzaamheid van werk voor mensen uit de Banenafspraak te vergroten.

Tekst: Klaas Salverda