Kamervraag van SP-kamerlid Bart van Kent: Is het doel van uw beleid om mensen en gemeenten af te schrikken van het gebruik van SW-bedrijven? Ziet u dat dit het resultaat is van uw beleid?

Nee, antwoordt minister Carola Schouten voor Participatie. De inzet van het (demissionaire) kabinet is om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen een goed bestaan hebben en mee kunnen doen op plek die bij ze past. Zodat mensen tot hun recht komen en hun talenten worden gezien, gestimuleerd en benut. Om dit te bereiken spelen sociaal ontwikkelbedrijven een belangrijke rol.

SP-kamerlid Bart van Kent

Van Kent stelde een groot aantal vragen na berichten dat sociale werkplaatsen met grote tekorten kampen. De minister herkent het beeld dat sommige gemeenten zelf bij moeten springen om de kosten bij SW’s te dekken. Omdat sociaal ontwikkelbedrijven verschillende taken uitvoeren, verschillend zijn georganiseerd en op basis van uiteenlopende operationele afspraken met gemeenten activiteiten uitvoeren, is geen eenduidig beeld te geven van het financieel resultaat van deze bedrijven.

Geld van het Rijk
Het Rijksbudget voor de Wsw bedraagt dit jaar ruim 1,8 miljard euro. Daarnaast kunnen sociaal ontwikkelbedrijven aanspraak maken op regelingen zoals de no-risk polis, loonkostensubsidie, het lage inkomensvoordeel (LIV) en in sommige gevallen het loonkostenvoordeel.

In de recente Kamerbrief ‘Sociaal ontwikkelbedrijven en beschut werk’ schetst de minister een uitgebreid beeld van factoren die van invloed zijn op de financiële gezondheid van sociaal ontwikkelbedrijven. Daarin presenteerde zij ook een eerste set maatregelen waarmee deze financiële gezondheid bevorderd kan worden.

Het Rijk investeert zelf uiteindelijk 64,7 miljoen structureel extra om beschut werk te stimuleren. Dat bedrag komt overeen met een verhoging van ruim 2.000 euro per werkplek.

Beschut en regulier
Mensen die niet zonder intensieve begeleiding kunnen werken, gaan aan de slag bij sociale ontwikkelbedrijven maar ook bij reguliere werkgevers, zo blijkt uit opeenvolgende resultaten voor de Banenafspraak. Schouten: ‘Dit is enorm waardevol voor de mensen die hierdoor aan de slag zijn en sluit aan bij het streven van het demissionaire kabinet dat meer mensen met een arbeidsbeperking aan de slag gaan bij reguliere werkgevers’.

Beschut werk is bedoeld voor mensen die alleen kunnen werken in een beschermde omgeving en onder aangepaste omstandigheden. Volgens cijfers van UWV nam het aantal werkzame personen met positief advies beschut werk toe van 3.992 in 2019 naar 8.032 in 2022. De groep werkenden in het kader van de Banenafspraak bereikte eind 2022 134.871 personen. Een toename van 6.621 in vergelijking met het voorgaande jaar.

Zie hier de beantwoording van de Kamervragen>>