Bij de ondertekenaars van het Diversiteitscharter van de SER is de trend zichtbaar dat de jaarlijkse instroom van mensen met een beperkt arbeidsvermogen het sterkst toeneemt. In 2020 gaf 50 procent van de Charterondertekenaars dit aan, in 2022 is dat opgelopen naar 61 procent.
Dat blijkt uit onderzoek van bureau Regioplan dat jaarlijks in opdracht van de SER de inzet en resultaten van het beleid op het gebied van diversiteit en inclusie bij de ondertekenaars van het Charter Diversiteit in kaart brengt. Dit rapport heeft betrekking op de monitoring van het Charter in 2022.
Het Charter Diversiteit valt onder SER Diversiteit in Bedrijf (DiB), dat als doel heeft om meer diversiteit en inclusie in arbeidsorganisaties te bewerkstelligen. Het houdt in dat verschillen tussen werknemers in identiteit, kennis, competenties en ervaring worden gewaardeerd en benut. Diversiteit wordt in de brede zin opgevat en heeft betrekking op de dimensies arbeidsvermogen, etnisch-culturele achtergrond, leeftijd, sekse of seksuele oriëntatie/lhbti+.
Privaat en publiek
Op 31 december 2022 telde het Charter Diversiteit 416 ondertekenaars: privaat en (semi)publiek, groot en mkb, en uit verschillende sectoren. De grootste sector onder de Charterondertekenaars zijn de overheid en zakelijke dienstverlening.
Arbeidsorganisaties die het Charter hebben ondertekend, dienen binnen zes maanden na ondertekening een plan van aanpak in en stellen daarin hun eigen doelen, strategieën en activiteiten vast. Jaarlijks dienen de Charterondertekenaars een voortgangsrapportage in bij SER Diversiteit in Bedrijf. Hiermee kan SER Diversiteit in Bedrijf monitoren in hoeverre Charterondertekenaars hun plan van aanpak in de praktijk brengen en welke resultaten zij boeken.
Zichtbare verbeteringen
Zelf beoordelen Charterondertekenaars de effecten van hun diversiteitsbeleid op hun organisatie zeer positief. Dit geldt met name voor de bewustwording en het draagvlak binnen de gehele organisatie. De overgrote meerderheid geeft aan verbeteringen te zien ten opzichte van 2021. Ze melden een toename van respectvol gedrag tussen medewerkers en een grotere diversiteit in denkwijzen. Ook rapporteert ruim de helft van de Charterondertekenaars een toename in de doorstroom van vrouwelijke medewerkers ten opzichte van 2021.

Voorbeeld van uitgevoerde activiteiten, in dit geval aanpassing van het personeelsbeleid
Goed voorbeeld
Volgens Leo Euser, senior beleidsmedewerker bij Diversiteit in Bedrijf, geven de Charterondertekenaars geven een goed voorbeeld aan andere werkgevers die nog te weinig investeren in kansen en banen voor mensen met een beperking.
Uit de Monitor blijkt ook dat gebrek aan capaciteit een van de belangrijkste knelpunten is in de uitvoering van diversiteits- en inclusiebeleid. ‘Om echt uitvoering te geven aan je diversiteitsbeleid, zijn niet alleen doelstellingen nodig maar ook menskracht’, reageert Leo Euser op de website van de SER. Slechts een derde van de Charterondertekenaars geeft aan hiervoor voldoende fte te hebben. Dat is nog duidelijk een knelpunt.
Tekst: Klaas Salverda / Bron: website SER