Om te kunnen participeren is het onderwerp toegankelijkheid voor veel mensen met een beperking cruciaal: in het ov, in de winkelstraat, op de werkplek en ook in de natuur. Bij de beleving van de natuur is er al jaren een verschil tussen goede voornemens enerzijds en concrete hindernissen anderzijds. Binnen het Europese project ‘Nature without Barriers’ wordt in verschillende landen gezocht naar oplossingen.

Toegankelijkheid

In veel natuurgebieden zijn paden niet toegankelijk – of niet goed toegankelijk – voor mensen met een mobiele beperking. Maar het gaat niet alleen om beweging. Het gaat ook om communicatie. Vaak is onvoldoende duidelijk of een pad volledig of slechts gedeeltelijk geschikt is voor mensen in een rolstoel. Of zijn de paden niet geschikt voor mensen met een visuele of auditieve beperking.

Ervaringsdeskundigen

Alleen als natuur zowel fysiek als mentaal toegankelijk is kunnen we van inclusieve natuur spreken. Om van de natuur te genieten en de kennis van de natuur te vergroten is begrijpelijk – en toegankelijk – informatiemateriaal voor iedereen van groot belang. Daarom werken mensen met een beperking als ervaringsdeskundige mee aan het project ‘Nature without Barriers’. Na drie jaar samen onderzoeken en experimenteren heeft het project geleid tot een lijst met tips om de barrières voor mensen met een beperking af te breken, zowel als het gaat om de toegankelijkheid van de natuurgebieden als de manier waarop over de natuur gecommuniceerd wordt.

Al met de inzet van bescheiden middelen kunnen we de toegang tot de natuur veel inclusiever maken. Een goed begin is de inzet van ervaringsdeskundigen, samengebracht in lokale netwerken en de bereidheid stap voor stap voor verbeteringen te zorgen.

Ons project toont dat het voor iedereen van belang is dat barrières worden afgebroken. Vroeger of later krijgen we immers allemaal met beperkingen te maken. Gelukkig heeft het meer theoretische werk van het project inmiddels ook al concrete resultaten opgeleverd. In steeds meer landen in Europa worden concepten ontwikkeld om de natuur toegankelijker te maken. Dit bewijst dat we er met moed, doorzettingsvermogen en creativiteit voor kunnen zorgen dat ook mensen met een beperking onbeperkt van de natuur kunnen genieten.

_________

Katja Weickmann is vanuit het Global Nature Fund (GNF) betrokken bij het project ‘Nature without Barriers’. De lijst met aanbevelingen die de afgelopen jaren in het project zijn ontstaan zijn gratis en in meerdere talen (waaronder Engels en Duits) te downloaden via de website Nature without Barriers . Hier zijn ook best practices en informatie over (Europese) ontwikkelingen te vinden.