KFC Restaurant Lelystad kreeg onlangs de Participatiepenning. Deze penning wordt door de stichting Flevoland Werkt! uitgereikt aan een onderneming die uitblinkt op het terrein van de Participatiewet. Bij het restaurant van franchisenemer Johan Tijink werken meerdere mensen met een arbeidsbeperking en een aantal statushouders.

Bij een franchiserestaurant liggen veel dingen vast: het menu, de uitstraling en de landelijke marketing, bijvoorbeeld. Maar op het gebied van personeelsbeleid is Tijink volstrekt autonoom. En juist het personeel maakt volgens de ervaren horecaman altijd het verschil. “Ik heb het fastfoodvak geleerd bij McDonalds. Mijn baas toentertijd prentte me altijd in dat je iedereen wel kunt leren een hamburger te bakken, maar dat je daarmee nog geen goede restaurantmedewerkers hebt.”

Daarom investeert Tijink veel tijd in het ontwikkelen van zijn mensen. “We kijken niet naar scholing of ervaring. Ik doe alle sollicitatiegesprekken samen met mijn bedrijfsleider en als een van ons beide twijfelt, dan doen we het niet. We letten vooral op de manier van communiceren. Maakt iemand oogcontact, durft iemand het ook te zeggen als ze het antwoord niet weet? Je weet heel snel wat voor vlees je in de kuip hebt.”

Lees het hele interview met franchisenemer Johan Tijink.