De Banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.

Wekelijks plaatsen we daarom één van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de Banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de Banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal Akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.

Antwoord:

Een loonwaardemeting is een tool die bepaalt hoe productief een medewerker met een ziekte of handicap is. Daarmee wordt bepaald hoeveel recht u als werkgever heeft op ondersteuning. De meting vindt plaats op de werkplek, waarbij de loonwaarde van werknemers met een arbeidsbeperking wordt gemeten ten opzichte van werknemers zonder beperking.

De arbeidsproductiviteit van een werknemer met een arbeidsbeperking zal vaak lager zijn dan die van een werknemer zonder arbeidsbeperking die dezelfde taken uitvoert. U zal, vanuit economisch oogpunt, dan minder willen betalen voor zo’n werknemer. In dat geval biedt de loonwaardemeting uitkomst. Deze geeft namelijk precies aan wat het verschil in productiviteit tussen de werknemers met en zonder arbeidsbeperking in vergelijkbare of gelijke functies.

Kan de werknemer de normale (norm)productiviteit niet halen? Dan kunt u rekenen op ondersteuning, bijvoorbeeld in de vorm van subsidie op de loonkosten of loondispensatie.

Loonwaardemeting
De loonwaardemeting wordt uitgevoerd door een arbeidsexpert van het Werkgeversservicepunt (WSP) in uw regio. De meting  bestaat uit een vooronderzoek, bedrijfsbezoek en terugkoppeling. Er wordt gekeken naar:

  • De productiviteit vs. de vereisten van de uit te voeren taken (tempo, kwaliteit, efficiency);
  • De productiviteit van de werknemer met een arbeidsbeperking vs. die van een reguliere collega bij dezelfde taken;
  • Welke vormen van (financiële) ondersteuning passend zijn;
  • Indien van toepassing: wat de hoogte van de loonkostensubsidie of loondispensatie moet zijn.

Met de loonwaardemeting wordt ook gekeken welke extra inzet u als werkgever nodig heeft om de werknemer op het gewenste niveau te krijgen. Tenslotte krijgt u advies over hoe u de inzetbaarheid van deze werknemer structureel maakt en de loonwaarde van de werknemer kunt verhogen.

Loonkostensubsidie:
Als werkgever betaalt u het minimumloon. Het verschil tussen de loonwaarde en het minimumloon wordt door middel van loonkostensubsidie aan u gegeven.

Loondispensatie:
Als werkgever betaalt u het loon op basis van de loonwaarde, ook wanneer dit lager dan minimumloon is. De werknemer krijgt daarnaast een aanvulling op dit loon vanuit de uitkering – dit wordt apart overgemaakt.