De banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.

Wekelijks plaatsen we daarom een van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.

Meer weten? We hebben al meer dan 100 vragen beantwoord.

Bekijk het complete overzicht.

Zelf een vraag? Stuur hem in!

Is er een platform voor werkgevers van medewerkers met psychische klachten

Antwoord

Bijna driekwart van alle Nederlanders krijgt ooit te maken met psychische klachten en wordt hierdoor gehinderd in het vinden/behouden van werk. Hoewel veel mensen met een psychische kwetsbaarheid kunnen en willen werken, is het realiseren daarvan in de praktijk moeilijk.

Het nieuwe platform ‘Sterk door Werk’ is er voor iedereen die op welke manier dan ook te maken heeft met een psychische kwetsbaarheid en werk. Dat kunnen werkgevers zijn, maar ook werknemers/werkzoekenden met een psychische kwetsbaarheid of professionals die mensen met een psychische aandoening ondersteunen bij het zoeken naar (of behouden van) werk.

Sterk door Werk laat zien dat werk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid heel goed mogelijk is en herstelbevorderend werkt. Op het platform worden persoonlijke verhalen in beeld gebracht en inspirerende verhalen getoond van werkgevers die mensen met psychische kwetsbaarheden aannemen en natuurlijk verhalen van mensen met een psychische kwetsbaarheid die vertellen wat het hebben van werk voor hen betekent.

Naast deze verhalen bestaat Sterk door Werk uit een kennisportal waarop alle kennis, onderzoeken, praktische informatie, tips en tools van alle aangesloten convenantpartners vrij toegankelijk is voor werkgevers, professionals en werknemers/werkzoekenden met een psychische kwetsbaarheid.

Het platform is een initiatief van het convenant Samen werken aan wat werkt!. Het convenant is een samenwerkingsverband tussen GGZ Nederland, UWV, Cedris, Divosa, Mensen met Mogelijkheden, MIND, Valente, Stichting Samen Sterk zonder Stigma, de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten en werkgeversvereniging AWVN.