De banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.

Wekelijks plaatsen we daarom één van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.

Meer weten? We hebben al meer dan 80 vragen beantwoord.

Bekijk het complete overzicht.

Zelf een vraag? Stuur hem in!

Breed offensief

Antwoord

Het Breed offensief, bedoeld om het voor werkgevers en werknemers uit de doelgroep banenafspraak tot elkaar te komen, zal niet eerder dan 1 januari 2022 in werking treden. Dit blijkt uit een brief van verantwoordelijk minister Koolmees aan de Tweede Kamer. Voor de vereenvoudigingen van de Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl), onderdeel van het wetsvoorstel Breed offensief, wordt de beoogde ingangsdatum opgeschoven naar 1 januari 2023. Dit omdat er meer voorbereidingstijd nodig is.

Een aantal maatregelen uit de bredere agenda van het Breed offensief kan volgens de minister wel eerder worden ingevoerd. Dan gaat het om maatregelen die vanuit lagere regelgeving kunnen worden vormgegeven. Vanaf 1 januari 2021 zijn bijvoorbeeld al wijzigingen van kracht om de samenwerking tussen UWV en de gemeenten en de werkgeversdienstverlening in de arbeidsmarktregio’s te versterken. Ook blijft het doel overeind om de uniforme loonwaardebepaling vanaf 1 juli in te kunnen voeren.

Het Breed offensief werd al in september 2018 aangekondigd en het voorstel is in februari 2020 naar de Tweede Kamer gestuurd. In het Breed offensief zijn onder andere voorstellen gedaan om de loonkostensubsidie te vereenvoudigen en te verbeteren en knelpunten rond de no-riskpolis weg te nemen.

De gehele Kamerbrief vindt u hier.