Thuiswerken als kans voor banenafspraak

Nederlands eerste bedrijf dat geheel vanuit huis werkte. Zijn wij dat? Dat zou zomaar kunnen. Want 9 jaar geleden startte ik met Webmastery, lang voordat het coronavirus bestond. Vanaf de start werken zowel mijn medewerkers als ik vanuit huis. Ik ontdekte dat thuiswerken veel kansen biedt. Daarom laat ik nu onderzoek doen. Help je mee?

Bij onze social enterprise werken mensen die om een medische reden niet (meer) op kantoor kunnen werken. Zij werken vanuit huis aan socialmediakanalen en websites van organisaties. Inmiddels zijn we met z’n 17-en. En 14 van onze teamleden hebben een aandoening. Met een beetje out-of-the-box denken is dat in de praktijk geen probleem. Sterker nog, omdat zij vanuit huis werken, kunnen wij 24/7 ondersteuning bieden aan onze opdrachtgevers. Dat thuiswerken kansen biedt voor mensen met een aandoening, én voor hun werkgever, weet ik dus als geen ander.

Het verbaast me daarom hoe negatief over thuiswerken wordt geschreven in artikelen. De nadruk lijkt te liggen op eenzaamheid en beeldbelmoeheid. Toegegeven: thuiswerken in een lockdown kan echt een uitdaging zijn. Maar thuiswerken an sich kan ook kansen bieden!

Dat bewijzen de verhalen van mijn medewerkers. Van Angélique die al 20 jaar letterlijk thuis zat, en nu opdrachtgevers blij maakt met haar snelle reacties. Tot Janneke die nooit meer dan 12 uur op kantoor heeft kunnen werken en daardoor afhankelijk was van een Wajong-uitkering. Zij werkt nu al jaren 32 uur vanuit huis.

Mijn droom is dat niet alleen huisgebonden communicatiemedewerkers die kans krijgen bij mij, maar dat er voor elke beroepsgroep die kan thuiswerken een social enterprise ontstaat. Of zelfs dat gewone bedrijven ruimte maken voor deze doelgroep en ze er écht bij betrekken. Hoe geweldig zou het zijn als alle werkgevers beseffen dat ze geen afscheid hoeven te nemen van medewerkers, die niet meer op kantoor kunnen werken?

Daarom heb ik een onafhankelijk marktonderzoeksbureau gevraagd om onderzoek te doen. Zij brengen voor ons in kaart voor welke mensen, met én zonder aandoening, thuiswerken een kans biedt.

De enquête is hier te vinden.

_________

thuiswerken

Foto: Orange Spring

Margaret Massop is directeur/eigenaar van socialmedia-bedrijf Webmastery.

By |2021-02-15T12:20:38+02:0012 februari 2021|Columns, Nieuws|0 reacties

About the Author:

Deze website gebruikt cookies om ons een beeld te geven van het bezoek van deze website. Ok