Als voorzitter van Cedris houd ik me elke dag bezig met de inclusieve arbeidsmarkt. Meer mensen aan het werk is immers niet alleen goed voor de schatkist, het is vooral goed voor mensen zelf. Werk geeft structuur, ritme, sociale contacten, kansen voor zelfontwikkeling, en een gevoel van eigenwaarde. Daarom zijn wij als sociaal ontwikkelbedrijven ontzettend trots om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen.

Gelukkig staan we niet meer alleen voor die taak. Met de komst van Participatiewet en de Banenafspraak zijn ook de deuren van het bedrijfsleven opengegaan voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij het vinden van een baan. Veel meer dan vroeger leeft bij ondernemers het gevoel dat zij een verantwoordelijkheid hebben voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En dat merken we. Tienduizenden mensen hebben op deze manier werk gevonden, dat is prachtig. In dat kader is de Maand van de 1000 voorbeelden dan ook een geweldig initiatief: zo kunnen we zien wat er allemaal mogelijk is.

Het stoort mij dan ook wanneer ik veel ruis en overbodige regelgeving tegenkom. Begrijp me niet verkeerd: goed overleg en goede wetgeving zijn enorm belangrijk om wat dan ook voor elkaar te krijgen. Het gevaar is echter altijd dat er eindeloos gepraat wordt, maar er toch niets gebeurt. Of dat er allerlei regels op papier verschijnen die in theorie een goed idee lijken, maar in de praktijk vooral een hindernis zijn.

Met de beste bedoelingen hebben we in Nederland namelijk een behoorlijke papierwinkel opgetuigd rondom de sociale arbeidsmarkt. We hebben tal van verschillende uitkeringen en regelingen, elk met zijn eigen hoepeltjes om doorheen te springen en vinkjes om af te kruisen. Soms is dat nodig, maar vaak is het geneuzel. Uiteindelijk zijn de regels er voor de mensen, en niet andersom. Iemand heeft een baan nodig, en wij willen helpen. De rest is bijzaak. Ik zou dan ook zeggen: minder geneuzel, meer banen.

Mohamed El Mokaddem is voorzitter van Cedris, de brancheorganisatie van sociaal ontwikkelbedrijven.

 

Hoe beschikbaar is de arbeidsmarkt? Zijn er genoeg passende kandidaten voor de open vacatures? Zijn genoeg werkgevers bereid om kansen te bieden aan groepen, die eerder aan de kant bleven staan? En welke rol speelt bij de krapte? Dat zijn de vragen van de Maand van de 1000 Voorbeelden. In deze serie columns en interviews vragen we arbeidsmarktexperts om antwoorden.

#1000voorbeelden

  • Volg alle ontwikkelingen van de Maand van de 1000 Voorbeelden in het liveblog
  • Zie onze agenda met een overzicht van alle evenementen tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden.
  • Meer informatie en hulpmiddelen zijn te vinden in de Toolkit
  • Luister naar de #1000voorbeelden podcast