Is de arbeidsmarkt beschikbaar voor inclusie? Dat is de vraag van de Maand van de 1000 Voorbeelden. In de serie ‘1000 Voorbeelden Tool Talk’ gaan we op zoek naar concrete oplossingen en praten we over praktische tools die beschikbaar zijn voor werkgevers, werkenden en professionals en kunnen helpen om de werkvloer inclusiever te maken.

De tools zijn geselecteerd in overleg met Instituut Gak, die de totstandkoming van deze hulpmiddelen heeft ondersteund. In deze Tool Talk praten we met Rosanne Oomkens van de Hogeschool Utrecht over Schulden in Bedrijf, een richtingwijzer voor werkgevers die medewerkers met geldstress willen ondersteunen.

80 procent van de werkgevers heeft te maken met medewerkers met financiële problemen. Veel werkgevers zien het als hun verantwoordelijkheid om medewerkers met geldzorgen te ondersteunen, maar ze zijn vaak pas in een laat stadium van de problemen op de hoogte. In de meeste gevallen is dat als er loonbeslag wordt gelegd. (Dit blijkt uit een onderzoek van Deloitte)

Er is veel aanbod voor werkgevers die hun medewerkers willen ondersteunen. De Toolkit Schulden in Bedrijf probeert werkgevers te helpen, door als een richtingwijzer te fungeren: welke hulpmiddelen zijn er überhaupt? Welke hiervan passen bij mij als werkgever en welke zijn geschikt voor mijn medewerkers? Schulden in Bedrijf geldt als beginpunt van een ondersteuningstraject.

In de toolkit staan 8 tips voor werkgevers die de effectiviteit van schuldpreventie en ondersteuning bij geldzorgen willen verbeteren, waaronder:’inventariseer de problematiek’, ‘sluit aan bij de leefwereld van de betrokkenen’ en ‘biedt handvatten aan leidinggevenden’.

Aan iedere tip is een praktijkvoorbeeld gekoppeld, hierin komen onder andere werkgevers, deskundigen en schuldhulpverleners aan het woord over hun ervaringen.

Klik op de foto en verken de toolkit Schulden in Bedrijf

Geldzorgen onder werknemers is een urgent thema. De verwachting is dat er een boeggolf aan schuldenproblematiek op ons afkomt. Het CPB stelt vast dat steeds meer huishoudens in Nederland de gevolgen van de hoge inflatie merken in hun portemonnee. Het aantal mensen dat niet meer kan rondkomen is groeiend, evenals de groep mensen voor wie de energierekening onbetaalbaar dreigt te worden

Werkgevers kunnen een belangrijke rol spelen in het ondersteunen van werknemers die kampen met (dreigende) geldzorgen.

#1000voorbeelden

  • Volg alle ontwikkelingen van de Maand van de 1000 Voorbeelden in het liveblog
  • Zie onze agenda met een overzicht van alle evenementen tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden.
  • Meer informatie en hulpmiddelen zijn te vinden in de Toolkit
  • Luister naar de #1000voorbeelden podcast