Hoe het jaar 2022 op Banenafspraak gebied is verlopen, hebben we recent kunnen lezen in de brief van minister Schouten. Maar de cijfers – zoals ze daar zijn neergezet – vertellen niet het hele verhaal. Het is tijd om het gekissebis te stoppen en de uitdagingen van de Banenafspraak gezamenlijk op te pakken.

De afgelopen maanden heb ik een rondje gedaan langs de bestuurlijk verantwoordelijken bij de verschillende ZPW-sectoren. Het viel me daarbij op dat het bestuurlijk commitment, en ook op het vlak van HR absoluut aanwezig is. De wil om de Banenafspraak te laten slagen is er.

Dat is een belangrijke basisvoorwaarde. Maar er is meer nodig. Er zijn een aantal zaken die beter kunnen. Het blijft in veel sectoren, met name de zorg en het onderwijs, moeilijk om Banenafspraak-banen in het primaire proces te creëren. Daar komt bij dat de overheid de afgelopen jaren diensten, en daarmee banen, heeft uitbesteed aan marktpartijen.

Onderzoeksbureau De Beleidsonderzoekers becijferde dat tussen de 15.000 en 17.000 banen voor mensen uit de doelgroep Banenafspraak voortkomen uit inkoop door de overheid en/of hun SROI-eis. Onthoud dat cijfer.

Volgens de meest recente cijfers zijn er bij de overheid tot nu toe 10.004 banen gerealiseerd binnen de Banenafspraak. Het overheidsdoel is natuurlijk 25.000. Het verschil tussen officieel behaald en het doel? Het cijfer dat we even moesten onthouden.

Bezie de prestaties van overheid en markt in het juiste licht en laten we ophouden met het gekissebis bij wie welke baan hoort en de Banenafspraak uitdaging juist gezamenlijk oppakken. Ik roep de Tweede Kamer dan ook op om door te pakken op dit onderwerp. De Kamer is niet demissionair en dit is werk dat gedaan moet worden.

Als overheidswerkgevers en marktwerkgevers met elkaar hun best doen, zijn er zeker op het grensvlak van overheid en markt nog veel meer banen te behalen. De broodnodige energie lekt nu weg in discussie over aantallen en potentieel kansrijke initiatieven, bijvoorbeeld poolvorming als werkgevers, worden belemmerd.

En dat is zonde, want de Banenafspraak gaat uiteindelijk niet om cijfers, maar om mensen. En als er dan al een cijfer is dat echt de moeite waard is om te onthouden, dan is dat 125.000.

Manita Koop (Hoogheemraad Delfland) is namens de Zelfstandige Publieke Werkgevers (ZPW) de bestuurder met de Banenafspraak in haar portefeuille.