Voor de theatervoorstelling ‘Aut of Office’, over inclusie op de werkvloer, bezochten we kantoortuinen, werkplaatsen en bedrijfsrestaurants en gingen we in gesprek met mensen mét en zonder baan. We lieten mensen hun verhaal vertellen en verbaasden ons regelmatig over wat we hoorden. Mensen die worden voorgesteld als: ‘Goedemorgen, dit is de nieuwe Wajonger van de afdeling!’ of ‘Ik kan niet op mijn plek zitten, want die gehandicapte zit er al’, terwijl ‘die gehandicapte’ er gewoon naast zit.

Zo ontmoette ik ook deze man, laten we hem Jaap noemen. Jaap vertelt rustig zijn verhaal terwijl hij naar mijn linkeroor staart. Over zijn carrière, over hoe hij als veelbelovend talent werd binnen gehaald. Over het vastlopen in zijn werk, over zijn moeite om deadlines te halen en over die verschrikkelijke kantoortuin vol geluiden en afleiding. Over zijn gevoel geen aansluiting te hebben en anders te zijn. Jaap vertelt dat als zijn zoontje de diagnose autisme krijgt, er voor hem ook ineens iets op zijn plek valt. Hij komt er achter dat ook hij autisme heeft. Hij valt even stil en zegt dan zacht: ‘Maar buiten mijn gezin weet niemand het… Ik ben bang om het mijn collega’s te vertellen.’

Hoe voorkomen we dat de kantoortuin een kantoorjungle wordt waar alleen de sterksten overleven? Hoe kan je als organisatie er voor zorgen dat iedereen zich welkom voelt? Het antwoord is simpel: door te starten met in gesprek gaan met elkaar. Door écht te luisteren, nieuwsgierig te zijn en je ouderwets te verwonderen over het feit dat iedereen anders is. Door elk geluid en elke stem er te laten zijn. Maar hoe doe je dat?

Als Theatergroep Bint brengen we met de voorstelling Aut of Office dit gesprek op gang en willen we het taboe van psychische kwetsbaarheden op de werkvloer bespreekbaar maken. We laten zien welke uitdagingen er zijn en welke kansen er liggen. Informatie, herkenbare en hilarische scenes, liedjes, prikkelende vragen aan het publiek en momenten voor reflectie wisselen elkaar in hoog tempo af. Samen zetten ze de kijker aan het denken en brengen ze het gesprek op gang. Mensen gaan open en eerlijk met elkaar in gesprek over hun eigen ervaringen. We vragen onszelf hardop af wat er eigenlijk normaal is en wie dat bepaalt? Zijn we eigenlijk niet allemaal anders? En moeten we dáár niet gewoon eens mee om leren gaan?

De voorstelling speelt bij bedrijven en organisaties die het lef hebben om een echt gesprek op gang te brengen. Indien gewenst passen we de inhoud aan op dat wat er speelt. En dan komen we met de voorstelling naar jullie heidag, naar het bedrijfsrestaurants, of de kantoortuin. Of jungle…

Bartelijn Ouweltjes

Bartelijn Ouweltjes vormt samen met Hetty Willems het hart van Theatergroep Bint. Deze theatergroep wil toegankelijke voorstellingen maken over relevante maatschappelijke onderwerpen. Ze spelen op locatie bij onder andere zorginstellingen, onderwijsinstellingen, centra voor Jeugd en Gezin, gemeentes, theaters en het bedrijfsleven.