De Banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.

Wekelijks plaatsen we daarom één van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de Banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de Banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal Akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.

Meer weten? We hebben al meer dan 80 vragen beantwoord.

Bekijk het complete overzicht.

Zelf een vraag? Stuur hem in!

Antwoord

De quotumdreiging is voorlopig van de baan. Zowel de Tweede als de Eerste Kamer heeft inmiddels ingestemd met een uitstel van de quotumheffing tot 1 januari 2022.

Het wetsvoorstel maakt het mogelijk om de quotumheffing voor zowel overheid als marktwerkgevers op te schorten. De heffing wordt opgeschort als de doelstellingen uit de banenafspraak niet worden gehaald, mits die doelstelling in de jaren erna alsnog wordt gerealiseerd. Een eventuele quotumheffing zal niet eerder dan over het jaar 2022 worden geheven.

Voldoen werkgevers op dat moment niet aan de doelstellingen, zou een quotumheffing van 5.000 euro per niet ingevulde arbeidsplaats (van 25,5 uur) kunnen volgen. Als onderdeel van haar Breed offensief heeft staatssecretaris Van Ark (SZW) al eerder aangekondigd te willen kijken naar een inclusiviteitsopslag om de quotumregeling te vervangen.