Privacywetgeving brengt werkgevers in de knel, met name door beperkingen die de Autoriteit Persoonsgegevens oplegt bij het verwerken van (gezondsheids)gegevens van medewerkers. Om dit probleem op te lossen, willen MKB-Nederland en VNO-NCW dat de wetgever nader aangeeft onder welke voorwaarden werkgevers gezondheidsgegevens kunnen gebruiken. De ondernemersverenigingen presenteren vandaag het pamflet ‘Een knellend probleem: privacy versus goed werkgeverschap’.

De ondernemersorganisaties ontvangen steeds meer signalen van bedrijven dat de uitvoering van arbeidsmarktbeleid, sociale zekerheid en Arbowetgeving in de praktijk botst met de interpretatie van de regels door toezichthouder AP. Dit heeft ook gevolgen voor de uitvoering van de Participatiewet.

In het kader van het 100.000 Banenplan willen we mensen met een arbeidsbeperking aan het werk helpen. Om dat te kunnen doen, is het onontkoombaar om persoonlijke gegevens te verwerken. Werkgevers en ondersteunende partijen moeten de relevante gegevens mogen verwerken en uitwisselen om mensen (weer) aan het werk te krijgen of te houden.  

Bij de werving en selectie willen potentiële werkgevers graag weten of kandidaten in aanmerking komen voor loondispensatie dan wel loonkostensubsidie. Dit staat echter alleen in de zogeheten doelgroepverklaring en werkgevers (of bemiddelaars) mogen deze verklaring in de wervings- en selectiefase niet opvragen bij het UWV. Dat zorgt ervoor dat het proces van werving en selectie onnodig gefrustreerd wordt. Ook mag een bemiddelaar niet verwerken welk soort aandoening de persoon heeft, terwijl dat voor plaatsing juist heel belangrijk kan zijn.

Deze situatie leidt ertoe dat werkgevers op het ene vlak niet (goed) kunnen doen wat moet of nodig is, omdat regels op het andere vlak daar haaks op staan. En daar zijn werkgevers noch werknemers bij gebaat.

Lees het pamflet.