De CDA-fractie in de Tweede Kamer vraagt ministers in het vervolg mensentaal te gebruiken in plaats van onnodige belemmerend beleidsjargon. Zeker als het om de emancipatie van mensen met een beperking en de uitvoering van de Banenafspraak gaat.

Het CDA roept daartoe op na het lezen van een brief van minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het Monitoren van de emancipatie van mensen met een beperking. Daarin kwamen ze de volgende passage tegen: “Iedereen heeft te maken met andere uitsluitingsgronden of vooroordelen. Het is goed dat we ons ervan bewust zijn dat mensen op meerdere assen of intersecties kunnen afwijken van ‘de norm’, dat die assen elkaar beïnvloeden en dat ze iemands positie in de maatschappij bepalen.”

Zielig of minderwaardig?
De overheid zet zich zoveel mogelijk in tegen vooroordelen en stereotypen die over de doelgroepen bestaan en tot problemen kunnen leiden, geeft minister Dijkgraaf in de jongste antwoorden op vragen en opmerkingen vanuit de Kamer aan. Vooroordelen zoals het beeld dat mensen met een beperking ‘zielig’ zouden zijn of ‘minderwaardig’ of dat het ‘moeilijk’ zou zijn om een goede arbeidsplek in te richten, kunnen ervoor zorgen dat werkgevers koudwatervrees hebben om iemand met een beperking aan te nemen, schrijft de minister, mede namens zijn collega’s van SZW, Participatie en Langdurige Zorg.

Kansen bieden
Kamerleden zijn het met de ministers eens dat de nadruk moet liggen op wat iemand met een beperking wél kan, in plaats van enkel aandacht te hebben voor mogelijke belemmeringen. Het kabinet zet zich in om meer werkgevers te bewegen om meer mensen uit de Banenafspraak een kans te bieden.

In opdracht van de minister voor APP is de Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk ingeschakeld om werkgevers in staat te stellen en te stimuleren om mensen uit de Banenafspraak aan te nemen. Daarbij wordt vooral gekeken naar werkgevers die nog niet inclusief ondernemen. Dit om ervoor te zorgen dat het percentage werkgevers die mensen met een arbeidsbeperking in dienst hebben omhoog gaat.

Voorbeeldfunctie
Werkgevers zijn zelf verantwoordelijk voor de realisatie van de Banenafspraak binnen hun organisatie. Binnen de sector Rijk zelf coördineert de minister van BZK de maatregelen die rijksbreed worden ingezet.

Meerdere Kamerleden betreuren het feit dat de overheid – in tegenstelling tot de markt – de doelstelling met betrekking tot de Banenafspraak tot op heden niet haalt. De ministers delen dat de overheid een voorbeeldfunctie heeft in het duurzaam aanbieden van arbeidsplekken voor mensen met een beperking.

De minister van BZK informeert de Kamer in het najaar in meer detail over de voortgang van de Banenafspraak en de maatregelen in de sector Rijk. Demissionair minister Schouten voor Participatie heeft de Kamer kortgeleden een aantal concrete maatregelen voorgelegd om de Banenafspraak en de bijbehorende ondersteuning te verbeteren. Het gaat onder meer om een beperkte verbreding van de doelgroep en het verder verkennen van het beschikbaar stellen van loonkostensubsidie in de WIA.

Tekst: Klaas Salverda