Restaurant Zwart: “Ik laat me niet beperken door mijn beperking”

Die woorden van Johanny zijn meer dan waar. Johanny is blind, maar leeft het leven alsof ze ziend is.  Ze rent marathons, runt haar huishouden en ze werkt als gastvrouw in Restaurant Zwart in Breda. Zij en haar collega’s zijn voor eigenaar Marijn van Dijke een groot voorbeeld: “Het is zo ongelooflijk hoe stevig ze in hun schoenen staan.”

Het idee
Marijn heeft al een paar horecabedrijven in Breda die goed draaien. In 2016, tijdens een reis door Vietnam bezocht hij een restaurant voor blinde mensen. Dat raakte hem. Eenmaal terug in Nederland vatte hij het plan op Restaurant Zwart op te richten. Hij werkte het idee uit, zocht en vond blinde medewerkers. “Dankzij hen staat dit restaurant nu als een huis. Maar als ze morgen besluiten niet meer te komen, kan ik de tent sluiten. We hebben elkaar nodig.”

Zitvlees
Dat Marijn deze medewerkers heeft gevonden is een klein wonder. “De horeca kampt met een personeelstekort. En deze mensen hebben een uitkering omdat ze volledig zijn afgekeurd en ze hoeven dus niet te werken. Maar je zult geen zitvlees hebben, en graag willen werken.” Marijn heeft nu zeven mensen als gastheer of gastdame in dienst. “Helaas heeft meer uren werken geen zin. Sterker: het werkt zelfs tegen. Ze worden gekort op hun uitkering waardoor ze vrijwel niets verdienen.”

Lees het hele interview op onze Voorbeeldenpagina.

By |2019-05-01T22:52:35+02:002 mei 2019|Nieuws|0 reacties

About the Author:

Deze website gebruikt cookies om ons een beeld te geven van het bezoek van deze website. Ok