Emma Werk(t) en Happy Tosti Breda winnen startkapitaal bij Dragons Den; ondersteuning voor alle finalisten

De Dragons Den-wedstrijd van NCOD/Interwerk en ‘Op naar de 100.000 banen’ is gewonnen door Emma Werk(T) en Happy Tosti Breda. Bij de Dragons Den konden ondernemers hun initiatief om werkaanbod te creëren voor mensen met een beperking pitchen, en kans maken op een startkapitaal. De kwaliteit van de vier finalisten was zo hoog dat NCOD/Interwerk besloot het prijzenbedrag te verdubbelen. Daardoor konden twee winnaars worden aangewezen die elk € 20.000,- krijgen. De andere twee finalisten, Stichting Nora Werkt en Adminu, ontvingen ieder € 5000,- voor deelaspecten uit hun plan.

 

 

In totaal zijn voor de Dragons Den veertien voorstellen ingediend. Negen plannen haalden de tweede ronde en werden bezocht door experts van NCOD/Interwerk. Daaruit zijn de vier finalisten geselecteerd. De jury, bestaande uit Aart van der Gaag van ‘Op naar de 100.000 banen’, managing partner Pim de Glas van NCOD/Interwerk en Jos Baan, young professional van NCOD/Interwerk, toetste de pitches in de finale onder meer op aantal te realiseren banen, levensvatbaarheid en innovatie. Juryvoorzitter Aart van der Gaag: “Het was niet gemakkelijk met vier gepassioneerde pitches van mensen die er echt voor willen gaan. Met dank aan de gulle extra bijdrage van NCOD/Interwerk konden we aan alle projecten iets bijdragen en zo werk voor mensen met een beperking stimuleren.”

Nieuwe productielijn
Emma Werk(t), producent van veiligheidsschoenen, start volgend jaar met een productielijn waarbij het werk door jobcarving en een speciale machine geschikt is voor mensen met een zware arbeidsbeperking. Vanaf 2019 zouden hierin 30 mensen aan de slag kunnen. Emma Werk(t) wil hiermee banen voor de Banenafspraak creëren en richt zich ook nadrukkelijk op de dagbesteding. Piet Worms: “Het is onze vurige wens kansen te geven aan iedereen, en net die extra stap te doen om ook mensen helemaal aan de onderkant van de arbeidsmarkt mee te laten doen. De investering die we met dit startkapitaal kunnen doen zorgt voor werkgelegenheid tot in lengte van jaren, geweldig!”

Van jobcoach naar tosti
Het tweede startkapitaal van € 20.000,- kende de jury toe aan Happy Tosti Breda. Initiatiefnemer David Golverdingen start als eerste franchisenemer van de keten lunchrestaurants. Als jobcoach zag hij in de praktijk wat een baan in de horeca voor mensen met een beperking kan betekenen, waarna hij de stap nam om op een A-locatie in Breda zelf mensen kansen te bieden. “Ik stond met tranen in mijn ogen bij de uitslag, ik ben heel dankbaar dat het initiatief gewaardeerd wordt en ik de prijs heb gewonnen. Een extra stimulans om begin 2018 open te gaan!”

Innovatieve werkwijzen
Stichting Nora Werkt en Adminu kregen ieder € 5000,-. Stichting Nora Werkt wil mensen met een verstandelijke beperking in dienst nemen en vaardigheden leren, en daarna voor kleine of grote opdrachten detacheren bij bijvoorbeeld winkeliers. Initiatiefnemer Marc Mutsaers ontwikkelde een slimme aanpak om de social return on investment bij aanbestedingen toe te kennen aan de ondernemers die mensen via Nora Werkt inhuren. Verschillende gemeenten zijn hier al mee akkoord. “Ik ben blij met het vertrouwen dat ik van de jury kreeg voor het idee, het heeft best wel wat voeten in de aarde. Naast de cheque is het voor mij dan ook heel waardevol dat ik gebruik kan maken van de kennis van NCOD/Interwerk en zo handvatten krijg om verder te gaan.” Adminu verzorgt, deels geautomatiseerd, de administratie voor ZZP’ers en werkt daarvoor met mensen met autisme. “Er zijn veel kenniswerkers onder mensen met een beperking, wij zijn een voorbeeld dat het kan,’ vertelt Jeroen Segaar van Adminu. Door zijn dienstverlening uit te breiden wil hij meer werkgelegenheid creëren. “Met de € 5000,- euro kunnen we nu snel een app maken waarmee gefotografeerde bonnetjes direct in het systeem komen. De Dragons Den is een super initiatief, met inspirerende mede-finalisten.”

Initiatiefnemer NCOD/Interwerk: bijdragen aan samenleving
NCOD/Interwerk is een toonaangevend advies- & detacheringsbureau in het sociale domein dat ondersteuning biedt aan gemeenten op het terrein van participatie, maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp. Vanuit hun visie op maatschappelijk verantwoord ondernemen zetten ze in de afgelopen jaren regelmatig een deel van de winst in voor een goed doel. Managing partner Pim de Glas: “We hebben er dit keer bewust voor gekozen het in eigen land en ons eigen vakgebied te doen. Wij zien in ons werk dat mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt niet makkelijk aan de slag komen, we willen een bijdrage leveren om dat te verbeteren. We gaan de finalisten ook ondersteunen met onze kennis van gemeenten.”

Foto’s: Esther Meijer

By |2017-10-12T18:57:32+02:0012 oktober 2017|Nieuws|0 reacties

About the Author:

Deze website gebruikt cookies om ons een beeld te geven van het bezoek van deze website. Ok