“Diversiteit is misschien wel het moeilijkste voor een samenleving om mee te leven, en misschien wel het meest gevaarlijke voor een samenleving om zonder te zijn.” (William sloan jr.)

Deze quote raakt mij in het hart, omdat het zo ontzettend waar is. Wij zien dit ook terug in onze sector en de lange adem die het vergt om ervoor te zorgen dat we daadwerkelijk een goede afspiegeling vormen van onze samenleving. Waar iedereen ongeacht geslacht, huidskleur, geloof en afkomst mee kan doen.

Diversiteit en inclusie raken het hart van onze samenleving. Daarom is het zo belangrijk om continu stil te staan bij de vraag hoe je als verzekeraar beter kunt openstaan voor de omgeving waarin je werkt. En met de antwoorden op deze vraag aan de slag te gaan.

Een andere belangrijke en altijd aanwezige vraag die hierbij hoort, is wat goed werkgeverschap inhoudt. En hoe je daar als verzekeringssector invulling aan geeft in een snel veranderende arbeidsmarkt die organisaties en mensen dwingt zich voortdurend aan te passen om wendbaar en weerbaar te zijn. Ook op het gebied van diversiteit en inclusie. En dat is precies de reden dat een diverse en inclusieve arbeidsmarkt een van de drie focuspunten is in onze nieuwe Sociale Agenda voor 2022-2024.

De agenda, die voor de derde keer verschijnt, geeft onze visie weer op het huidige en toekomstige arbeidsklimaat binnen de verzekeringsbranche. Dat werkgevers, de verzekeraars, en werknemers, CNV Vakmensen, FNV Finance, De Unie, een gedeelde toekomstvisie neerleggen is best bijzonder en uniek in Nederland.

Terwijl het ergens zo logisch is: samen optrekken om het hoofd te bieden aan belangrijke ontwikkelingen die onze sector, onze mensen raken. Denk aan de versnellende digitalisering, de krapte op de arbeidsmarkt, de gevolgen van corona, de uitwerking van het pensioenakkoord, maar ook de gezamenlijke opdracht ervoor te zorgen dat onze branche een goede afspiegeling vormt van onze samenleving.

Daarom hebben wij, samen met de vakorganisaties, besloten inclusie en diversiteit als apart thema te benoemen in de Sociale Agenda. Onze sector moet en kan op dat gebied nog echt stappen zetten. Concreet vullen wij deze ambitie in aan de hand van het Charter Diversiteit dat is ontwikkeld door Diversiteit in Bedrijf. Dit project is erop gericht diversiteit en inclusie op de werkvloer te bevorderen en ondersteunt bedrijven bij het opzetten, uitvoeren en monitoren van hun diversiteitsplannen.

Diversiteit in Bedrijf maakt deel uit van de Sociaal-Economische Raad (SER). Reeds 12.000 organisaties in 26 landen maken deel uit van dit diversiteitsplatform. Ondernemingen die het charter ondertekenen, committeren zich aan de opdracht om met diversiteit en inclusie aan de slag te gaan op de werkvloer. Bedrijven maken een plan van aanpak voor hun organisatie en rapporteren over de voortgang aan het platform.

Het Verbond heeft het Charter al in 2019 ondertekend en steeds meer verzekeraars zetten er hun handtekening onder: dat juichen wij toe! Steeds meer verzekeraars ontwikkelen inclusiebeleid en zien diversiteit als onderdeel van de bedrijfscultuur. Het is de enige juiste ontwikkeling: het laat zien wie wij willen zijn, ook als sector. Want alleen zo kunnen we samen zorgen voor meer sociale cohesie in onze maatschappij.


Richard Weurding is algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars.