“Werkgevers hebben de sleutel in handen voor een inclusieve arbeidsmarkt,” zo luidt het credo. Steeds meer werkgevers willen investeren in inclusiviteit, maar te vaak ervaren ze nog drempels waardoor de investeringen uiteindelijk niet plaatsvinden. Het Sociaal Innovatiefonds (SIF) helpt werkgevers deze drempels weg te nemen. Het publiek-private fonds ondersteunt werkgevers bij het doen van investeringen in inclusieve aanpassingen om groepen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen, waaronder mensen uit de doelgroep banenafspraak. Na een succesvolle pilot in 2022 met financieringen aan drie werkgevers die samen ruim 330 banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gaan creëren, zet het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid nu de volgende stap: het SIF wordt opgeschaald met 2 miljoen euro om in 2023 nog eens vijf nieuwe werkgevers te helpen met het investeren in inclusiviteit.  

Investeren in inclusiviteit loont!

Het is een veelgehoorde uitspraak in ons vakgebied: investeren in inclusiviteit loont! Maar meten is weten, dachten we bij het SIF, dus hebben we onze eerste financieringen in 2022 onderworpen aan een impactanalyse. De analyse, uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek, laat zien dat naar verwachting elke euro aan financiering die we hebben verstrekt in 2022 6,42 euro aan maatschappelijke waarde gaat opleveren. De maatschappelijke waarde van inclusieve investeringen is dus groot: zowel de werknemer, de werkgever als de maatschappij hebben er baat bij. Het is dan ook goed nieuws dat SZW heeft besloten om het SIF op te schalen in 2023. Met de nieuwe impuls kan het SIF in 2023 vijf nieuwe werkgevers financieren.

Onze werkwijze

Het SIF is een impactfonds dat is ontwikkeld op initiatief van SZW. Het idee is simpel. Steeds meer werkgevers zien de meerwaarde van een inclusieve businesscase, maar lopen in de praktijk vaak vast en ervaren drempels bij het doen van grootschalige investeringen in het aanpassen van het bedrijf om groepen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen. Zo is toegang tot financiering voor deze investeringen beperkt omdat traditionele financiers terughoudend zijn. Daarbij komt dat je het als inclusieve werkgever niet alleen kan. Je moet samenwerken met partners uit de arbeidsmarktregio. Hier zit de kennis van de doelgroep. Zij kunnen je helpen bij het vinden van de juiste mensen en bij de begeleiding. En zij weten van welke voorzieningen je gebruik kunt maken. Maar dit alles kost tijd en gaat dus niet vanzelf. Om ervoor te zorgen dat een werkgever die vastloopt toch door kan gaan, gaat het SIF naast de werkgever staan en nemen we samen de drempels weg. We onderzoeken wat er nodig is om de inclusieve businesscase van de werkgever te laten werken. Onder het motto van ‘verbinden waar mogelijk en financieren waar nodig’ zoeken we partners in de arbeidsmarktregio om de vraag van de werkgever integraal te beantwoorden. En tot slot financieren we als dat nodig is.

Impactvolle financieringen

We zijn trots op de werkgevers die we het afgelopen jaar hebben gefinancierd. Social Capital en United Repair Centre hebben in 2022 als eerste werkgevers een financiering gekregen. Social Capital streeft naar het realiseren van 200 banen en URC naar meer dan 100 banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bij elkaar hebben deze werkgevers 650.000 euro financiering van het SIF ontvangen in de vorm van een lening. Uit de impactanalyse  blijkt dat het te verwachten maatschappelijke rendement van deze financieringen kan oplopen tot 4,2 miljoen euro.  In dit artikel lees je meer over deze organisaties, hun ambities en de rol die het SIF daarin heeft gespeeld.

Nieuwste financiering Campooz zet de toon

Vanaf 2023 financiert SIF ook het kampeermerk Campooz uit Assen. Campooz gaat naar verwachting 21 banen creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij gaan onder meer assemblagewerkzaamheden uitvoeren die voorheen in het buitenland waren ondergebracht. Niet alleen worden hiermee duurzame banen gecreëerd voor mensen die eerder langs de kant stonden, Campooz verhoogt hiermee ook de kwaliteit van haar producten én creëert milieuwinst doordat er minder transport vanuit het buitenland nodig is. Bijzonder aan de financiering van Campooz is de samenwerking die tot stand is gekomen tussen Campooz en Werkplein Drentsche Aa. Campooz investeert in de creatie van duurzame banen, maar de kosten gaan hier wel voor de baten uit. Bovendien valt een deel van de maatschappelijke baten niet bij Campooz, maar bij de regio. Denk aan de besparingen op uitkeringen. Met Werkplein Drentsche Aa is een resultaatfinancieringsafspraak gemaakt, waardoor Campooz voor iedere duurzame inclusieve baan die ze realiseert een vergoeding ontvangt. Deze vergoeding wordt gebruikt om een deel van de lening van het SIF af te lossen. Op deze manier deelt de regio in de baten die zij ontvangt doordat de werkgever investeert in inclusiviteit.

Opschaling SIF in 2023 

Het jaar is goed begonnen met het bericht dat SZW het SIF gaat opschalen zodat we vijf nieuwe werkgevers kunnen gaan financieren. We hebben veel geleerd van de pilotfase en de eerste financieringen en zullen daarom een aantal dingen iets anders doen. Zo weten we dat werkgevers niet in specifieke doelgroepen denken, maar in termen van inclusiviteit. Dan doen wij dat dus ook. Waar in 2022 de focus van het SIF lag op de doelgroep banenafspraak verbreden we in 2023 naast deze doelgroep onze focus ook naar bijvoorbeeld statushouders en anderen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast willen we de resultaatfinancieringsafspraken tussen Campooz en Werkplein Drentsche Aa als voorbeeld gebruiken om ook met andere arbeidsmarktregio’s de mogelijkheden van zo’n samenwerking te onderzoeken. Tot slot zullen we in 2023 naast ervaren inclusieve werkgevers ons ook richten op werkgevers die de eerste stappen op inclusiviteit nog moeten gaan zetten.

Fotografie Evelien Hogers

 

Rob Peelen is werkzaam bij Social Finance NL en als programmamanager verantwoordelijk voor de uitvoering van het Sociaal Innovatiefonds.

Ben jij of ken jij een werkgever die plannen heeft om te investeren in inclusiviteit en tegen drempels aanloopt waar het SIF bij kan helpen? Of ben je werkzaam in een arbeidsmarktregio en wil je de mogelijkheden van een samenwerking met het SIF onderzoeken? Kijk dan voor meer informatie op www.sociaalinnovatiefonds.nl of stuur een mail naar info@sociaalinnovatiefonds.nl!