Ieder jaar begint traditiegetrouw met voorspellingen. Maar ik weet ondertussen dat ze meestal al snel niks meer waard zijn. Dat was zeker vorig jaar – door de coronapandemie – het geval. Toch durf ik het nog wel aan twee verwachtingen voor 2021 uit te spreken.

De eerste voorspellingen die vorig jaar sneuvelden betroffen de werkloosheidscijfers. Onder invloed van de coronapandemie hielden het CPB en andere instituten tussentijds rekening met 600 tot 800.000 werklozen. Aan het eind van het jaar bleek dat toch een te sombere verwachting.

Zo blijkt maar weer: voorspellen is moeilijk, zo niet onmogelijk. Alle deskundigen op de arbeidsmarkt staan raar te kijken. De werkloosheid lijkt de laatste tijd te dalen. Uiteraard komt dat allemaal door de enorme steun die uitgedeeld wordt, zoveel zelfs dat faillissementen op een historisch dieptepunt staan.

In mijn somberste buien dacht ik ook dat het project ‘Op naar de 125.0000 banen’ een enorme tik zou krijgen, dit vooral door het aantal flexbanen en het belang van sectoren als horeca, catering en schoonmaak. Ook dat is gelukkig niet gebeurd. Uit de laatste trendrapportage van UWV blijkt dat de totale aantallen in het derde kwartaal van 2020 het niveau van 2019 weer bereikten.

Eigenlijk ging de werkgelegenheid voor de mensen met een arbeidsbeperking gewoon door. Ik zit in een groepsapp van tientallen projectleiders uit talloze sectoren, onder andere overheid, bedrijfsleven, non profit en het bank- en verzekeringswezen, en word elke dag weer verrast door de positieve voorbeelden en ook aanstellingen van nieuwe mensen.

Daarom nu mijn verwachtingen voor 2021. We zijn nog niet van COVID-19 af, aan echte, harde voorspellingen waag ik me niet meer. Maar één ding durf ik wel te zeggen: al die bedrijven, instellingen en overheidsorganisaties die de stappen op het inclusieve pad hebben gezet, zullen ook in 2021 zich weer naar vermogen hiervoor blijven inzetten. Juist door al die gemotiveerde managers, projectleiders, ondernemers en andere betrokkenen. De meerwaarde van het opnemen van mensen met een arbeidsbeperking in je organisatie is bewezen. Dat helpt zelfs COVID niet naar de knoppen.

Het tweede dat ik hardop durf te zeggen, is dat ik verwacht dat er grote stappen gezet gaan worden op het gebied van de verbreding van de doelgroep en het vereenvoudigen van de ondersteuning vanuit de overheid voor deze brede doelgroep.

En die twee dingen maken mij in de eerste maand van dit nieuwe jaar toch weer positief gestemd!


Aart van der Gaag, een leven lang werkzaam (publiek en privaat) op de arbeidsmarkt. Boegbeeld VNO/MKB/LTO, inzet 100.000 arbeidsbeperkten, inspirator overheid voor de 25.000 banen.