ABN Amro heeft veel medewerkers met een arbeidsbeperking. Er word elke ieder jaar bewust ingezet om het aantal te vergroten. In totaal wil de bank 225 mensen met een arbeidsbeperking, die via het B-Able programma zijn ingestroomd, nog bij zich hebben op 31-12-2025.  Bij de bank is Sven Romkes, People Development Consultant Diversity & Inclusion, samen met collega’s verantwoordelijk voor het B-Able programma en netwerk. Dit is een netwerk van circa 150 ABN Amro-medewerkers met een arbeidsbeperking. In dit driedelige interview vertelt hij over de aangepaste werkwijze op afstand, online werven en de toekomst van de Banenafspraak.

Deel 1 vindt u hier

Deel 2: Werving en selectie online
Romkes blijft zich inzetten om nieuwe medewerkers aan te nemen. Hij noemt het eerste kwartaal van dit jaar het succesvolste uit de geschiedenis van B-able en pas vorige week rondde hij de plaatsing van twee nieuwe medewerkers uit de doelgroep Banenafspraak af. “We blijven heel bewust nieuwe medewerkers werven, zowel binnen als buiten de doelgroep” vertelt hij. “Ons werk en daarmee de behoefte aan nieuwe medewerkers gaat nog gewoon door.”

Digitaal
Dat betekent niet dat de crisis de manier van werken niet veranderd heeft. De ingangsdata van nieuwe arbeidsovereenkomsten is in sommige gevallen naar voren geschoven en Romkes maakt momenteel gebruik van digitale manieren van werving&selectie. Hij is te spreken over de ‘banenmarkt via de webcam’. “Dit terwijl ik zelf veel waarde hecht aan direct, live contact. Maar het kan gewoon werken. Zeker als eerste intake is het een prima alternatief.”

Gedreven
Het viel Romkes op dat de mensen die meededen aan de digitale meet&greet enorm gedreven waren. “Dat heeft misschien ook met de huidige, onzekere situatie te maken. Maar als je nu, op deze manier, op zoek gaat naar werkt, bewijst dat volgens mij dat je heel gericht zoekt en heel gemotiveerd bent. Ik had in elk geval al een fantastisch gesprek met iemand die we zeker een baan aan gaan bieden en ben voorlopig iedere donderdagmiddag online te vinden voor meet&greets.”

Volwaardige optie
Romkes observeert dat kennismakings- of sollicitatiegesprekken via de webcam voor een deel van de mensen uit de doelgroep, denk aan mensen met autisme, juist heel prettig kunnen zijn. “Het zou me zeker niet verbazen als deze vorm van intake na de crisis een volwaardige optie zal blijven. Naast fysieke ontmoetingen natuurlijk. Maar op dit moment kunnen we niet anders. Dat heeft ook UWV overigens ingezien. Zij willen op korte termijn meedoen met een banenmarkt op afstand in een regio. Dat lijkt me geweldig nieuws.”