ABN Amro heeft veel medewerkers met een arbeidsbeperking. Er word elke ieder jaar bewust ingezet om het aantal te vergroten. In totaal wil de bank 225 mensen met een arbeidsbeperking, die via het B-Able programma zijn ingestroomd, nog bij zich hebben op 31-12-2025.  Bij de bank is Sven Romkes, People Development Consultant Diversity & Inclusion, samen met collega’s verantwoordelijk voor het B-Able programma en netwerk. Dit is een netwerk van circa 150 ABN Amro-medewerkers met een arbeidsbeperking. In dit driedelige interview vertelt hij over de aangepaste werkwijze op afstand, online werven en de toekomst van de Banenafspraak.

Deel 1 vindt u hier

Deel 2 vindt u hier

Deel 3 Inclusie blijft het logische antwoord
De People Development Consultant Diversity & Inclusion bij ABN Amro is stellig “Deze crisis drukt ons met de neus op de feiten: alle mensen behoren tot de kwetsbare groep.”

 

Hoewel Romkes zijn ogen niet sluit voor de economische gevolgen van de coronacrisis, put hij vertrouwen uit de geschiedenis van de Banenafspraak. Toen de handtekeningen onder het sociaal akkoord werden gezet, kwam Nederland uit de grootste crisis sinds mensenheugenis. Toch is het de afgelopen jaren altijd gelukt om de doelen uit de Banenafspraak te halen. “We zullen wat geduld moeten hebben. Nu moeten we proberen de boel zoveel mogelijk op gang te houden. Na corona zullen werkgevers drie maanden nodig hebben om zich op zijn corebusiness te richten. En daarna moeten we er weer staan met zijn allen.”

En Romkes hoopt dat de huidige situatie niet alleen maar negatieve gevolgen zal hebben voor de inclusieve arbeidsmarkt. “Het is op een vreemde manier een tijd van rust en bezinning. We komen er misschien sterker uit. De crisis drukt ons toch met de neus op de feiten: er is niet één, aparte kwetsbare groep. Alle mensen zijn op dit moment eigenlijk kwetsbaar. Als je die conclusie trekt, is inclusie wat mij betreft het logische gevolg.”