Werkgevers informeren over de banenafspraak en inspireren om mensen met een arbeidsbeperking een kans te geven; dat zijn de doelstellingen van het project ‘Op naar de 100.000 banen’. Maar wat betekent dat precies? Iedere week bespreken we met projectleider Martine Schuijer een initiatief dat ‘Op naar de 100.000 banen’ neemt of ondersteunt om de inclusieve arbeidsmarkt dichterbij te brengen.

Vandaag: samenwerken met MKB-vertegenwoordigers

Welke rol spelen MBK-bedrijven bij de vervulling van de Banenafspraak?
“MKB-bedrijven zijn goed voor 70% van alle banen in Nederland. Ook op het gebied van de Banenafspraak spelen deze bedrijven logischerwijs een belangrijke rol. Die verantwoordelijkheid pakt het MKB ook. De afgelopen tijd zien we, en daar wil ik het vandaag over hebben, een verdere intensivering van contacten tussen ons project en MKB-vertegenwoordigers uit bepaalde regio’s of steden. Verschillende MKB-vertegenwoordigers hebben ons benaderd met voorstellen om activiteiten of bijeenkomsten te ontplooien rond de Banenafspraak.”

Wat moet ik me daar concreet bij voorstellen?
“Het is een breed palet met verschillende soorten activiteiten en een verschillende focus. Om een tipje van de sluier op te lichten: in Eindhoven zijn ze bijvoorbeeld actief bezig met het verbeteren van de aansluiting van het praktijk- en speciaal onderwijs tot de arbeidsmarkt. Ze willen ondernemers, scholieren en scholen met elkaar in contact brengen. Een belangrijk initiatief en dat willen we natuurlijk graag ondersteunen.”

Is dit een nieuwe werkwijze voor Op naar de 100.000 banen?
“Nee, dat niet. Je zou het een verdieping kunnen noemen. Ons standpunt is altijd geweest dat de banen in de regio gerealiseerd worden. De Banenafspraak is geen exclusief Haags feestje. Activiteiten over de Banenafspraak proberen we altijd heel dichtbij de ondernemers te organiseren. De netwerken van MKB-Nederland, VNO-NCW en LTO-Nederland, de initiatiefnemers van ons project, spelen daarbij een grote rol. Dit zijn drie verenigingen met een eigen achterban, die we zo gericht mogelijk willen benaderen om informatie over de Banenafspraak te verspreiden en ondernemers te inspireren. De intensievere samenwerking met MKB-vertegenwoordigers past prima in dat plaatje.”

Wat staat er verder op de agenda deze week?
“Aart van der Gaag, onze commissaris, was deze week aanwezig bij het het Diner Pensant Maatwerk voor Mensen. Het platform Maatwerk voor Mensen wil laten zien hoe de Rijksoverheid en haar leveranciers werk maken van social return. Tijdens het diner gingen leveranciers, gemeenten, Rijksoverheid en sociale ondernemingen in gesprek over social return en manieren om meer sociale impact te realiseren.
VNO-NCW Noord brengt een bedrijfsbezoek aan Virol. Dit bedrijf biedt binnen haar Virol E-waste Academy mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een praktijkopleiding met baangarantie. Dat is dus een mooi, inclusief voorbeeld uit de praktijk. Oh ja, ook nog een aankondiging: op 17 juni kiest Nederland haar Minister van Gehandicaptenzaken. Wij willen graag ons steentje bijdragen aan dit mooie initiatief van de Lucille Werner Foundation. Op onze site krijgen de kandidaten voor deze functie de komende weken daarom een podium om zichzelf en hun plannen te presenteren.”

Over deze onderwerpen een andere keer uitgebreider?
“Lijkt me leuk!”