Project Description

Marc Coehoorn, bedrijfsleider metaalbewerkingsbedrijf A.Leering:
‘Iedereen een indicatie werkt fantastisch’

Klik op de cover om naar het magazine te gaan

Op letterlijk één personeelslid na werkt metaalbewerkingsbedrijf A. Leering uit Oldenzaal met werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Uitzondering op de regel is bedrijfsleider Marc Coehoorn: ‘Drie jaar werk ik hier nu. Voorheen had ik een eigen assemblagebedrijf. “Als ik dat opnieuw zou beginnen, zou ik het nu ook zo doen.”

Leering vervaardigt metaalproducten als halffabricaten, toegepast in bijvoorbeeld de revalidatie-industrie. Het bedrijf is voortgekomen uit de sociale werkvoorziening Enschede en Oldenzaal. In die zin wijkt Leering dus af van andere bedrijven. “Want sociaal ondernemen… het is hier nooit anders geweest. Op dit moment werken hier een kleine 40 werknemers die – uitgezonderd mijzelf – allen te maken hebben met een afstand tot de arbeidsmarkt. Iedereen heeft dus een indicatie, en bij elkaar werkt dat fantastisch. Mensen uit de reguliere arbeidsmarkt zouden hier ook niet passen. Het verschil is daarvoor te groot. Natuurlijk zijn we trots op onze sociale inborst. Maar zeker zo belangrijk is te laten zien dat het economisch ook echt kan.”

Maatwerk

De indicaties zijn divers. Het traject begint meestal met een overheidsinstantie die een geschikte kandidaat meldt. Dan wordt meteen bij de verschillende bedrijfsonderdelen gekeken voor welke functie de kandidaat geschikt zou zijn. “Want hoewel je misschien anders zou denken: laswerk vereist heel andere kwalificaties dan het boren van gaten. Iemand voor achter de zaagmachine dient over andere kwaliteiten te beschikken dan een frezer. Het begint dus allemaal met goed in kaart brengen van iemands vaardigheden en interesses. Aan de hand daarvan wordt de keuze bepaald. En we leiden onze mensen daar zelf bij op.”

Structuur

Corona heeft dit proces niet wezenlijk veranderd. Net als elk ander bedrijf zijn ook de klanten van A. Leering gebonden aan maatregelen. Als zij hun producten niet kunnen tonen – vanwege bijvoorbeeld bezoekverboden die gelden in revalidatiecentra – heeft dat invloed op de afzet. “Verder werken we natuurlijk zoveel mogelijk coronaproof. Werknemers die zich niet lekker voelen, of iets anders mankeren dat op corona duidt, gaan direct in quarantaine en worden vervolgens getest. Je moet begrijpen dat het hebben van werk voor deze mensen nog belangrijker is dan voor anderen. Het geeft structuur aan hun leven, en zorgt daarbij voor sociale contacten. Langdurige uitval kan voor deze mensen slecht uitpakken.’

Drempel

Coehoorn is nu drie jaar als bedrijfsleider actief. Daarvoor had hij een eigen assemblagebedrijf. Toen was het nooit in hem is opgekomen mensen aan te nemen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Eerlijk gezegd is het ook allemaal niet zo eenvoudig. Je moet de materie doorgronden, ingangen kennen, verschillende regelgevingen onderscheiden… voor velen is het nog te veel een ver-van-mijn-bed show. Het mag, kortom, wel wat toegankelijker  allemaal. Zelfs nu, na drie jaar vaste dienst, loop ik nog steeds wel tegen dingen aan. Een andere grote drempel is denk ik onbekendheid. Als je nu ook die weet te verlagen, komen die honderdduizend banen heus in zicht.”