Project Description

“De bedrijfscultuur verbetert direct”

Met hun opvallende bedrijfsvoering, is financiële dienstverlener Luyten Adviesgroep uit Etten-Leur een schoolvoorbeeld van inclusief werkgeven. “Maar je hoeft echt niet onze bedrijfsfilosofie aan te hangen om iemand met een arbeidsbeperking een kans te geven”, zegt Jack Vos, eigenaar Luyten Adviesgroep. “Dat kan namelijk áltijd.”

Werken vanuit overtuiging

Luyten Adviesgroep werkt vanuit vier leidende principes: vertrouwen, vrijheid, verantwoordelijkheid en vitaliteit. Inclusie past daar perfect bij. Vos: “Bij ons staan de mensen centraal. We werken niet vanuit targets, maar vanuit waarden. Want als mensen kunnen doen wat zij belangrijk vinden, zijn ze intrinsiek gemotiveerd en bereiken zij meer. Daarom hebben we bijvoorbeeld ook geen managers in dienst en er is geen hiërarchische directie. Het bedrijf is van ons allemaal, met elk onze eigen verantwoordelijkheden. We spreken dan ook niet van medewerkers maar van mede-ondernemers.”

“Als mensen kunnen doen wat zij belangrijk vinden, zijn ze intrinsiek gemotiveerd en bereiken zij meer.”

Halfjaarcontract

Inmiddels alweer zo’n vier jaar geleden, wilde Vos binnen zijn bedrijf iemand met een arbeidsbeperking een kans geven. Hij besloot langs te gaan bij het UWV. “We hadden eigenlijk maar twee wensen”, vertelt Vos, “het moest iemand uit de directe omgeving zijn en met Hbo-niveau. Verder maakte het ons niet uit.” Het UWV bood in eerste instantie wat weerstand tegen de aanvraag van Vos. “Dat had vooral te maken met de voorkeur voor iemand die Hbo-geschoold is. Omdat ik niet uitsloot dat diegene ook klantcontact zou hebben, wilde ik dat het hiervoor vereiste niveau geen probleem zou zijn.” Het UWV kwam al vrij snel met een geschikte kandidaat. Vos: “Het klikte meteen met Ariëtta, die voor 95% blind is. We hebben haar, net als iedereen die bij ons start, een halfjaarcontract aangeboden en ze werkt nog steeds bij ons als schadecorrespondent.”

“Vreemd blijft het wel, dat diezelfde overheid die wil dat mensen met een beperking zoveel mogelijk aan het werk gaan, het hen tegelijkertijd zo lastig maakt.”

Certificaat behalen

Door haar zware visuele handicap, waren speciale aanpassingen nodig voor de werkplek van Ariëtta. Maar dat was het probleem niet. Lastiger was het om het vereiste Wft-certificaat te behalen. Vos: “De Wet op het financieel toezicht (Wft) eist dat iedereen die klantcontact heeft, ook over een Wft-certificaat beschikt. Voor Ariëtta was dit inhoudelijk geen probleem, maar praktisch was het digitale examen voor haar niet te doen zonder hulpmiddelen. Na veel vijven en zessen, is het uiteindelijk toch gelukt om mondeling examen te doen. Vreemd blijft het wel, dat diezelfde overheid die wil dat mensen met een beperking zoveel mogelijk aan het werk gaan, het hen tegelijkertijd zo lastig maakt.”

Kwestie van écht willen

Volgens Vos is het allemaal gewoon een kwestie van écht willen. Veelgehoorde excuses als ‘we willen wel, maar we kunnen niemand vinden’ of ‘we hadden iemand gevonden, maar die wilde niet’, worden alleen gebruikt door ondernemers die niet echt willen. Vos: “In elk bedrijf met meer dan twintig medewerkers, is plek voor iemand met een arbeidsbeperking. De voordelen zijn zoveel groter dan de investering. Sinds Ariëtta bij ons werkt, zijn zowel de bedrijfscultuur als de sfeer verbeterd. De saamhorigheid is vergroot, collega’s zijn bewuster betrokken en ze zijn vooral ook heel trots.”

Inspireren

Ariëtta is niet meer de enige collega met een beperking. Vos nam onlangs een kandidaat aan met een vorm van asperger, die nu controlerend werk doet bij Luyten. “De beperkingen van deze twee mensen zijn verschillend, en toch komt hun begeleiding op hetzelfde neer. Met een (interne) coach die hen helpt met attitude en een mentor die hen begeleidt bij het ontwikkelen van vaardigheden, komen ze beiden volledig tot hun recht én inspireren ze anderen.” Vooral dat laatste is volgens Vos een mooie bijvangst. “Als ambassadeur van BZW word ik vaak gevraagd om ons verhaal te vertellen. En, elke keer weer zeggen mensen na afloop geïnspireerd te zijn door ons verhaal en ook aan de slag te zullen gaan met inclusief werkgeven. Prachtig, toch?”