Project Description

Gamko laat zien dat sociaal ondernemen heel praktisch kan zijn

Wie een hapje of drankje besteld in restaurant of café staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar geen horecabedrijf kan functioneren zonder professionele koeling. En Gamko, met fabriek in Etten Leur, is de grootste producent van drankenkoelingen in Nederland. Het maakt deel uit van een Amerikaanse multinational. In Nederland heeft het ruim 135 medewerkers.

Van het een kwam het ander

Theo Geven is als plantmanager verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in het grootste deel van de fabriek. Hij heeft de leiding, onder andere, over de eigen plaatmakerij en de isolatie-afdeling. Ongeveer twee jaar geleden ging Geven naar een voorlichtingsbijeenkomst van Manpower. Onderwerp: inclusief werkgeverschap. “We zijn toen ook gaan kijken bij andere bedrijven, hoe zij dat aanpakken. Van het een kwam eigenlijk het ander. Het was een vakantieperiode, we kwamen een lasser te kort en er was toevallig een kandidaat uit doelgroep met een passende opleiding. Nou ja, toen zijn we het maar gewoon gaan proberen en dat heeft goed uitgepakt.”

Het gaat niet vanzelf

Want vanaf zijn eerste opdracht, “een simpel lasje,” zoals Geven het noemt, is deze Participatiemedewerker uitgegroeid tot lasser met een eigen taakgebied. Hij maakt de lekbakjes die een vast onderdeel van de koelingen zijn. Over de kwaliteit van het werk heeft Geven dan ook geen enkele klacht. Toch noemt hij werken met iemand uit de doelgroep een constant aandachtspunt. “Je moet je goed beseffen dat het niet vanzelf gaat. We hebben het over iemand die snel afgeleid is, prikkelbaar. Dat vraagt veel begeleiding – van mij, van de directe collega’s en van de jobcoach – om dat in goede banen te leiden. We weten nu dat hij moeite heeft met te veel vrijheid. Dus we maken hele duidelijke afspraken en hameren daar steeds op. Inmiddels accepteert hij het wel als wordt aangesproken op zijn gedrag. Maar dat heeft wel even geduurd. Het kost energie, maar dat is de moeite waard.”

De balans moet kloppen

Dat is ook de reden dat Geven het inclusieve gehalte van Gamko voorzichtig wil ontwikkelen. “Je moet het niet te druistig doen,” zegt hij. Geven is ervan overtuigd dat inclusie alleen kan slagen als de balans in het bedrijf blijft kloppen. “Juist omdat ik zo graag wil dat het lukt, doe ik het heel voorzichtig. Ik wil wel de sfeer beschermen die we hier met elkaar hebben opgebouwd.” Voor de arbeidsbeperkte medewerker bij Gamko begon, verzamelde Geven de collega’s om zich heen. “Ik heb vrij kort uitgelegd wat we gingen doen en die jongens vonden het wel prima. Daar hebben we nooit gedoe mee gehad. In de praktijk zie je echter wel dat het niet altijd eenvoudig is voor jongens die gewend zijn met hun handen te werken om de sociale skills te tonen, die nodig zijn om met deze collega om te gaan.”

Praktische manier

Als de quotumwet ooit zou worden opgelegd, zou Gamko vijf of zes medewerkers met een arbeidsbeperking in dienst moeten nemen. “Ik wil mensen echt integreren in het team, en niet als groepje in een hoek zetten. Dan lijkt me dat vijf of zes arbeidsbeperkten best veel is. Maar goed, we doen het stap voor stap. Dan zien we wel waar we landen. Ik laat me voorlopig niet vastpinnen op aantallen of zo. Ik ga voor kwaliteit, zoals in alle processen bij Gamko. Ik vind het belangrijk dat wij als werkgever kunnen laten zien dat je op een hele praktische manier sociaal kunt ondernemen. Dat geeft ons echt een goed gevoel. Dat gun ik alle andere werkgevers ook. Je moet het niet doen om er financieel beter van te worden, maar we zijn er toch met zijn allen verantwoordelijk voor dat inclusieve missie slaagt.”