Project Description

“Ze vinden het werk fantastisch”

De Waarbeek is een klein familiepretpark bij het Twentse Hengelo. De ongeveer veertig attracties hebben een nostalgisch tintje. Het park heeft naar volle tevredenheid een aantal Wajongers in dienst. Eigenaar Arijan van Bavel vertelt over zijn ervaringen met deze doelgroep van de Banenafspraak.

 

Diverse groep

Het aantal werknemers dat op een dag in het park werkt verschilt per seizoen, van zo’n acht in de winter tot wel 35 in de zomer. Er staan 150 medewerkers op de loonlijst bij de Waarbeek, waarvan acht met een afstand tot de arbeidsmarkt. Arijan van Bavel: “Verschillende medewerkers hebben autisme. Twee medewerkers zijn vanuit het speciaal onderwijs bij ons aan de slag gegaan en hebben uiteindelijk een vaste aanstelling gekregen. En een meisje dat een hersenbloeding gehad heeft, leert hier opnieuw werken.

Prachtig werk

Inclusief werkgeven is voor de Waarbeek een kwestie van intrinsieke motivatie. “Wij vinden het belangrijk om mensen een kans te geven,” schetst Arijan. “We hebben ook de ruimte binnen ons team om dat te doen. Een bijkomend voordeel is dat onze medewerkers uit de doelgroep van gestructureerd werk houden. Dat werk kunnen wij aanbieden. Want ieder rondje van een attractie heeft dezelfde veiligheidsroutine. De medewerkers uit de doelgroep kunnen na één keer instrueren bij een attractie staan. Dat vinden ze fantastisch.

Werk kan ook leuk zijn

De medewerkers halen zelf ook voordelen uit hun werk bij de Waarbeek. “Wij hebben een aantal mensen met een beperking in dienst, die bij andere bedrijven te horen kregen dat zij niet geschikt waren. Bij ons leren ze werkvaardigheden, zoals op tijd komen, hoe je vrij kunt vragen en hoe je met elkaar omgaat op de werkvloer. Wij laten ze zien dat werk leuk is. We zien dat alle medewerkers met elkaar omgaan. En ook de Wajongers onderling bouwen een sterke band op. Daardoor staan ze steviger in hun schoenen. We merken ook dat de meesten van hen na twee jaar kunnen uitvliegen naar een reguliere baan.”

Trainen tot succesmedewerkers

“We communiceren nog niet veel naar buiten over onze inclusiviteit. We willen dat al onze medewerkers zich hetzelfde voelen. Soms gaat er iets mis in het park. De bezoekers hebben wel begrip voor de situatie als wij het uitleggen. Onze Wajongers vinden het sociale aspect nl. best ingewikkeld. Daarop sturen en trainen wij ze. Bijvoorbeeld door wekelijks met elkaar te bespreken wat goed en minder goed ging. Mijn tip voor andere werkgevers: begin klein. Met één succesvolle plaatsing heb je een goede basis. De mensen uit de doelgroep kunnen zelf klein beginnen. Als een medewerker een paar uur per dag werkt, kun je hem intensief begeleiden. Vervolgens kun je hem meer en vrijer laten werken. Zo kun je aan succesvolle plaatsingen werken.”