Project Description

“We willen als werkgever kunnen doen wat goed is”

De Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) is opgericht met het doel om filosofie te bevorderen en heeft geen winstoogmerk. De inkomsten uit het conferentieoord en de uitgeverij komen geheel ten goede aan de filosofie en zorgen ervoor dat de filosofiecursussen en opleidingen onder de kostprijs kunnen worden gegeven.

De ISVW probeert met haar filosofiecursussen een breed publiek te bereiken. Ze werken hiervoor samen met topfilosofen uit binnen- en buitenland, universiteiten en maatschappelijke instellingen.

Duurzaamheid en ondernemen op de juiste manier is belangrijk, vertelt Chantal Orth, directeur van Landgoed ISVW: “We willen als werkgever kunnen doen wat goed is. Daar hoort inclusief ondernemen bij en we willen als werkgever graag voldoen aan de Banenafspraak.” De collega’s bij het ISVW staan er zeker voor open, vertelt Chantal: “Als je in de positie bent om iemand een kans te geven, moet je dat ook doen als werkgever.”

Doen wat goed is

Als er een vacature open staat, deelt ISVW deze daarom ook altijd met de gemeente Amersfoort. “We hebben een medewerker in dienst die het terreinonderhoud op zich neemt. We hebben hem aangenomen via de gemeente Amersfoort. Dat werkte echt goed. Hij kwam vanuit de bijstand en had hierdoor afstand tot de arbeidsmarkt. Nu weet ik bijna niet meer waarom hij ook alweer afstand tot de arbeidsmarkt had, zo goed gaat het.”

Aan het begin was het voor de nieuwe collega wel wennen, maar door goede begeleiding zat hij snel op zijn plek. Chantal: “Hij moest wennen aan collega’s. Hoe gaat het werken? Er werd veel zelfstandigheid van hem verwacht, want hij werkt in zijn eentje in de buitendienst. Hij is vanaf het begin door de medewerker van onze technische dienst echt meegenomen onder de arm. Het klikte tussen hen, daardoor ging het snel heel goed. Hij is heel blij met zijn plek, voelt zich honderd procent collega.”

Invulling Banenafspraak in praktijk nog lastig

Het is een groot gebied dat de medewerker beheert. Landgoed ISVW bestaat uit 13 conferentiezalen, 89 hotelkamers en een uitgeverij. De gebouwen zijn gevestigd op 6 hectare grond, grenzend aan de Leusderheide. De cursussen worden voor een groot deel op het eigen landgoed gegeven.

Door het vele contact dat de medewerkers hebben met de gasten,  vindt het hotel het wel lastig om mensen vanuit de doelgroep Banenafspraak aan te nemen. “In de praktijk is het nog lastig voor ons om invulling te geven aan de Banenafspraak. Bij ISVW hebben alle medewerkers direct contact met onze gasten en dat maakt het lastig om een geschikt persoon te vinden.

Je moet om kunnen gaan met onverwachte vragen van de gasten waar je ook meteen antwoord op moet kunnen geven. We hebben bijvoorbeeld iemand even bij ons aan het werk gehad die wilde proberen of werken achter de receptie iets voor haar was. Zij durfde alleen niet op te kijken. Dus als er iemand bij de receptie kwam staan, bleef zij naar beneden kijken en bezig met wat ze aan het doen was.”

Ook met een andere medewerker is het hierdoor misgelopen. “We hebben een keer een vacature voor oproepkracht in de keuken gehad. Maar als in de spoelkeuken even niets te doen is, moet hij of zij ook naar onze zalen toe om daar werkzaamheden uit te voeren. In de zalen komt hij in contact met onze gasten, die gewend zijn om direct wat te vragen aan een medewerker. Zo werden er door de gasten vragen gesteld, wat voor deze persoon niet lukte.” De taken waar minder contact is met de gasten, zoals de schoonmaak en nachtdienst, heeft de ISVW uitbesteed.

Green Key Keurmerk

De onderneming heeft het gouden Green Key keurmerk, het hoogst haalbare duurzaamheidscertificaat. Dit komt binnen de ISVW onder andere tot uiting in het gebruik van biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen, LED-verlichting, water- en energiebesparing en het actief scheiden van afval om het milieu zo min mogelijk te belasten en het energieverbruik zo veel mogelijk terug te dringen. Daarnaast is ruim 60% van de voeding verantwoord en/of biologisch.

Aan de wens om invulling te geven aan de Banenafspraak, probeert Chantal de komende tijd invulling te geven. “We zijn lid van de Bedrijvenkring Leusden en de 33vanLeusden. Ook om te zien hoe het werkt. Hopelijk worden we geïnspireerd door iets en denken: daar hebben we nooit aan gedacht.” In september 2017 zijn ze ook bij de Speedmeet wezen kijken die werd gehouden bij Stichting Voila. “De eerste keer zijn we bij de Meet & Greet geweest om te kijken hoe het werkt. We willen hier zeker een keer als werkgever aansluiten om ook in gesprek te gaan met werkzoekenden.”