Project Description

“We praten over de toekomst van mensen”

Met zijn eigen uitzendbureau wil Harm Wiertz het komende jaar 100 mensen met een arbeidsbeperking een contract aanbieden. Het uiteindelijke doel? Een vaste werkplek, bij Wiertz Personeelsdiensten of een andere werkgever.

Continuïteit

Wiertz werkt vol overtuiging volgens het Rijnlandse model. Niet de winst van het Limburgse familiebedrijf staat op de eerste plaats, maar de continuïteit. Winst is volgens Wiertz het gevolg van een goede dienstverlening. Daarom specialiseerde het uitzendbureau zich ook bewust op de arbeidsmarkt in de eigen regio en heeft het 16 fysieke filialen, verdeeld over de hele provincie Limburg. “Je moet mensen goed in de ogen kunnen kijken om dit werk te kunnen doen. Dan heb ik het zowel over de inleners, als over de kandidaten. Ons werk is een brug slaan tussen mensen die werk zoeken en mensen die vacatures hebben. Dat kan volgens mij alleen als er sprake is van persoonlijk contact.”

Baanzekerheid

Werken via een uitzendbureau kan een goede manier zijn om weer aan de slag te gaan voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Maar flexwerk is volgens Wiertz uiteindelijk niet zaligmakend, zeker niet voor deze doelgroep. “Niks tegen flexwerk, natuurlijk niet. Maar uiteindelijk draait het om bestendig werk. Deze mensen hebben al met onzekerheden genoeg te kampen. Geef ze baanzekerheid en je zult zien dat ze helemaal opbloeien. In de perfecte constructie komen mensen via de uitzendconstructie binnen bij een bedrijf om daar vervolgens een vaste baan te krijgen. Dat kan natuurlijk ook bij ons. Wij hebben ook mensen voor onbepaalde tijd in dienst en vervullen een echte werkgeversrol, met alle begeleiding en opleidingen die daarbij horen.”

Oog voor maatschappij als geheel

Wiertz Personeelsdiensten startte voorjaar 2016, samen met 20 geïnteresseerde werkgevers, een speciaal project voor mensen met een beperking. Het Rijnlandse gedachtegoed wil namelijk ook zeggen dat Wiertz oog heeft voor werknemers, klanten en de maatschappij als geheel. “Daarnaast is er een economisch belang. De economie trekt aan en binnenkort gaat er een grote groep mensen met pensioen. We kunnen het ons dus niet permitteren grote groepen mensen langs de kant te laten staan. Binnen het project gaan we 100 mensen met een arbeidsbeperking aan ons binden. Op dit moment zijn er al 40 in dienst. Deze doelgroep is niet gewend aan werk, dus alles is nieuw. Daarom is de begeleiding echt maatwerk en bellen we ze bij wijze van spreken om half zeven op om ervoor te zorgen dat ze op tijd aanwezig zijn. We praten over de toekomst van mensen, dus het is aan ons om alle randvoorwaarden goed te regelen. De motivatie moet uit de mensen zelf komen.”

Iedereen sterker

Hoewel Wiertz de nodige moeite heeft om genoeg geschikte kandidaten te vinden, wil hij het project de komende jaren nog verder uitbreiden. “Wij geloven namelijk dat iedereen hier sterker van wordt. Het is goed voor de regio als we deze mensen aan het werk helpen. Het is een goede manier voor inleners om kennis te maken met de doelgroep. Zeker MKB-bedrijven hebben zelf immers niet de tijd of de capaciteit om de begeleiding goed te regelen. Die nemen wij op deze manier een hoop zorgen uit handen.”