Project Description

We zijn een doorgroeibedrijf geworden

De Eerste Nederlandse Cement Industrie (ENCI) staat voor een unieke situatie. Over twee jaar wordt Natuurmonumenten eigenaar van de mergelgroeve. Dat heeft enorme consequenties voor alle medewerkers van het bedrijf. Het biedt ook mogelijkheden, weten directeur Günther Gach en HR-manager Marjan Meertens.

De mergelgroeve in de achtertuin van Maastricht geeft een unieke kijk op de historie van de regio. Overal zijn overblijfselen van het vroegere zeeleven aanwezig. Door de vele fossielen die hier gevonden zijn, weten we veel over hoe Zuid-Limburg er vroeger bij lag. De kalksteen, in de volksmond ‘mergel’, heeft zich in de loop van ongeveer 20.000 jaar gevormd.

Door de mergelwinning liggen de kalksteenlagen vrij en kunnen geologen en paleontologen volop onderzoek doen en leren van het verleden. In 2010 is ENCI begonnen met de uitvoering van het Plan van Transformatie van het ENCI-gebied. Dit plan behelst de inrichting en afwerking van de groeve, de transformatie van het huidige en toekomstige bedrijventerrein en de modernisering van de kade. In 2020 wordt Natuurmonumenten de nieuwe eigenaar van de groeve.

Sociale gedachte

‘We weten al jaren dat we met een compleet nieuwe situatie worden geconfronteerd. We stoppen met de groeve, we stoppen met de oven, we gaan met minder dan de helft door. Dat is fors’, vertelt directeur Günther Gach. ‘Dat is natuurlijk al bekend sinds 2010, maar het komt steeds dichterbij. Het betekent aanzienlijke veranderingen voor het bedrijf en iedereen bij ENCI. Het biedt zeker ook kansen. HR-manager Marjan Meertens vult aan: ‘Wij hebben een mooie gelegenheid om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans en een plek te geven en die sociale gedachte is inherent aan ENCI. Het liefst geef je mensen een baangarantie, maar die mogelijkheid is hier niet voorhanden. Daarom zijn we al in 2011 bewust met het UWV gaan kijken hoe we dat konden invullen.’

Kansen 

Het mes sneed aan twee kanten. De eigen mensen van ENCI kregen middels onderwijsplannen de kans om richting 2020 breder inzetbaar te zijn, zowel in een toekomst bij ENCI als elders. Daarnaast ontstonden er kansen voor de eerder genoemde doelgroep. ‘We zoeken bij werkzaamheden die laagdrempeliger zijn altijd de samenwerking met sociale partners zoals UWV en sociale werkvoorzieningen. Dat is onze werkwijze en we hebben daar erg goede ervaringen mee.

Zo zijn we alle taken die meer repeterend van aard zijn, die wat makkelijk aan te leren zijn door de doelgroep, gaan beschrijven in een leerwerk-functieomschrijving. Dat werkt in de groeve en de afdeling verpakt, maar ook in het laboratorium prima en we bekijken ook de inzet van de doelgroep op alle andere afdelingen.’

Een goede invulling van werk

Dus ook zonder het geven van baangaranties vond men een samenwerkingsvorm en een goede invulling van het werk, waarbij ENCI nu veel meer een ‘doorgroeibedrijf’ is geworden. Günther Gach: ‘We willen mensen zoveel mogelijk kansen bieden om ook na 2020 hier te werken. Hetzij via scholingsprogramma’s in nieuwe functies, hetzij via leerwerk-trajecten vanuit het UWV. Het is mooi om te zien dat iedereen kan opschuiven, aan welke kant je ook instapt.’ Een herkenbaar kenmerk van een sociale organisatie.

Mat Crapels (60) werkt al sinds 1979 op de afdeling verzending en heeft in zijn loopbaan al vele jongens en meiden met een arbeidsbeperking opgeleid bij ENCI. ‘Ik weet nog datik vroeger hoorde over de sociale werkwijze van ENCI. Ook al verdiende het toen wat minder, ik heb meteen gesolliciteerd. Ik ben een gevoelig mens en heb een werkgever nodig die kan luisteren. Die vond ik bij ENCI en daar ben ik dankbaar voor.’ Mat is inmiddels 60, maar heeft geen enkele moeite met doorgaan tot zijn 67e. Als hij iemand kan helpen of opleiden, staat hij altijd klaar.