Project Description

‘Beloon de lokale helden’   

In Voorschoten wordt gezamenlijk hard gewerkt om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te krijgen. De neuzen staan dezelfde kant op. “Als we geen kille Amerikaanse samenleving willen worden, met veel mensen achter het prikkeldraad, moeten we aan de onderkant van de arbeidsmarkt banen creëren voor mensen met een beperking.” Ambassadeur en Hema directeur Evert de Boer springt in de bres voor arbeidsgehandicapten. “Het zal je eigen kind maar zijn.”

Quotumregeling is niet slecht

Veel bedrijven vinden het nog steeds teveel moeite om mensen met een beperking in dienst te nemen. De Boer vindt daarom de quotumregeling, waarbij bedrijven beboet worden als zij die moeite niet willen doen, geen slecht idee. “Het is slecht kersen eten met mensen die niet willen. Ik ben daarom best voor de quotumregeling. Maar beloon dan ook de bedrijven die wél willen.”

Totaal inclusieve arbeidsmarkt

De Boer vindt dat bedrijven die  initiatief tonen, daarvan profijt  mogen hebben. “Lokale helden, waarvan ik er één ben, moeten daarom toegejuicht worden.” De inkomsten uit de boetes van een eventuele quotumwet kunnen volgens De Boer gebruikt worden als beloning, bijvoorbeeld in de vorm van subsidies op de loonkosten. “De factor arbeidskosten is nou eenmaal heel belangrijk. Als het voor werkgevers goedkoper is om robots in dienst te nemen, dan doen zij dat. Maar wij moeten als samenleving besluiten welke kant we op willen. Ik kom net terug uit Amerika, daar is het keihard en staan veel mensen aan de zijlijn. Dat wil ik hier niet. Wat mij betreft moeten we naar een totaal inclusieve arbeidsmarkt.”

Gesneden koek

Vijftien jaar geleden begon De Boer op eigen initiatief met het in dienst nemen van mensen met een arbeidsbeperking. Inmiddels is het gesneden koek voor de eigenaar van een drietal Hema’s in Voorschoten, Noordwijk en Noordwijkerhout. “Een op de vier werknemers bij ons heeft  een afstand tot de arbeidsmarkt, maar je ziet nauwelijks verschil. En uiteindelijk is iedereen blij, want vele handen maken licht werk. Volgens De Boer moeten er nog wel stappen worden gemaakt. “Bij veel grote bedrijven bestaat niet eens beleid voor mensen met een beperking. Bovendien moet de overheid meewerken. In Voorschoten is wethouder Inge Nieuwenhuizen heel enthousiast, maar er zijn maar weinig ambtenaren die er echt werk van maken. En er moeten afspraken gemaakt worden. In Voorschoten hebben we op een bijeenkomst van werkgevers afgesproken dat iedereen de volgende keer dat we bij elkaar komen laat zien of hij al mensen met een beperking in dienst heeft genomen.”

Werken is meedoen

De Boer en Nieuwenhuizen hebben een nieuw hulpmiddel werkgevers gelanceerd: www.werkenismeedoen.nl. De website biedt ondernemers een overzichtelijke database met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Aan de hand van diverse selectiecriteria kunnen ondernemers een keuze maken en direct zien wat de persoon in kwestie in huis heeft en welke regelingen van toepassing zijn. Vervolgens kunnen ondernemers met één klik hun interesse kenbaar maken. De Boer benadrukt dat dit soort hulpmiddelen noodzakelijk zijn om werkgevers een duwtje in de goede richting te geven. “Werkgevers moeten duidelijkheid hebben. Als het recht toe recht aan is, kunnen bedrijven zich niet verschuilen achter dat het teveel moeite is. Maar het blijft moeilijk. Mijn eigen zoon heeft ook een eigen bedrijf en ik probeer hem ook zover te krijgen, maar ook hij vindt het teveel gedoe. Zo zie je maar dat het zo eenvoudig nog niet is. Maar mensen die het wel doen, moeten de waardering krijgen die ze verdienen!”