Project Description

Ambachtelijk bier met een extra dimensie

Bierbrouwen is in de huidige tijd volledig geautomatiseerd, afvulmachines doen het meeste werk, er komt bijna geen mens meer aan te pas. Bij Ambachtelijke bierbrouwerij De Vlijt, waar ze het bier De Veluwse Schavuyt brouwen doen ze het anders. Hier wordt het vullen van de bierflesjes nog volledig met de hand gedaan. Waarom? Zo kan De Vlijt mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een kans bieden.

De Vlijt heeft vanaf de start maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) hoog in het vaandel staan. Bij het ontstaan van de brouwerij in 2010 is besloten om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek te geven. Het zijn geen permanente werkplekken, maar doorstroomplekken. Door te werken in de brouwerij kunnen mensen ervaring opdoen en de structuur in hun leven terugkrijgen. Werknemers zijn hierdoor maar een korte periode aan het werk in de brouwerij, waarna ze een nieuwe uitdaging aan kunnen gaan.

Succesverhalen

“Het is niet altijd mogelijk om mensen door te laten stromen”, zegt Dani Levy. “Soms zijn mensen afgeschreven, ook dan is het belangrijk dat ze een plek krijgen en die ruimte is er in de brouwerij. Gelukkig zijn er ook veel succesverhalen. Eén jongen heeft tijdens zijn werk zijn rijbewijs gehaald, een ander heeft zijn heftruckbewijs gehaald en een derde bleek zo technisch dat hij inmiddels bij een installatiebedrijf werkt. Dat zijn de leuke dingen!”

De werkprocessen zijn zo ingericht dat er veel ruimte is om mensen aan het werk te hebben. De afvulmachine is opgedeeld in vier stadia, op elk punt kunnen mensen ingezet worden. Er loopt geen begeleiding op de vloer. “Dat zorgt alleen maar voor problemen. Een begeleider stelt vragen en kijkt mee, dit zorgt voor onrust en weerstand”, zegt Dani. “Wij vinden het belangrijk om iedereen gelijk te behandelen, we zijn hier streng met regels. Daar hebben ze zich aan te houden. Ik ben geen begeleider en zo word ik ook niet gezien, ik trek ze af en toe even recht.”

Respect

Dani vervolgt: “Het is belangrijk om ze in hun waarde te laten, op hun manier stoppen ze veel passie en energie in elk flesje. Behandel ze met respect en zorg dat er ruimte is voor hun beperking. Op deze manier geeft het een extra dimensie aan de werksfeer, het bedrijf en het bier. Een leuk voorbeeld: als brouwerij waarderen we het als werknemers zeggen wat er beter zou kunnen. Een van de werknemers kwam met het probleem dat de natte bodem van de flesjes de verpakkingsdozen vochtig maakt en dat die hierdoor zouden kunnen scheuren. Zijn oplossing: een handdoekje op de tafels om de onderkant te drogen. Briljant! Ik ben gelijk in de auto gestapt en heb handdoeken gehaald. Op deze manier laat je zien dat het belangrijk is wat zij zeggen en dat wij het waarderen.”

Voldoening

“Of ik een tip heb voor andere ondernemers? Wees duidelijk in je opdrachten. Soms is het last om geduldig te blijven, maar het geeft zoveel voldoening om de werknemers met passie aan het werk te zien. Zie het als een meerwaarde voor je bedrijf en de werksfeer. Je kunt niet alles voor de mensen oplossen, maar je kunt door een stabiele werkplek wel een bijdrage leveren.”