De banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.

Wekelijks plaatsen we daarom een van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.

Meer weten? We hebben al meer dan 100 vragen beantwoord.

Bekijk het complete overzicht.

Zelf een vraag? Stuur hem in!

Antwoord

Ja. Medewerkers die een voorziening nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen, kunnen een voorziening aanvragen. Nu de overheid in deze coronatijden adviseert om zoveel mogelijk thuis te werken, verruimt UWV de mogelijkheden. Ook voor een tweede voorziening kan nu een aanvraag worden ingediend.

Vanwege het advies om zoveel mogelijk thuis te werken en om te zorgen dat mensen goed hun werk kunnen blijven doen, komen mensen nu eerder in aanmerking voor een voorziening voor de thuiswerkplek. Voorheen kon dit alleen wanneer er een individuele medische noodzaak was om thuis te werken.

Werknemers met een structureel functionele beperking, een ziekte of handicap die belemmert bij het werk, hebben in voorkomende gevallen behoefte aan een voorziening om hun werk goed uit te kunnen voeren. Bijvoorbeeld een brailleleesregel. Als het mogelijk is, kunnen al op de werkplek aanwezige voorzieningen naar de thuiswerkplek worden verplaatst. Als verplaatsen niet mogelijk is, kan er nu een aanvraag voor een tweede voorziening worden gedaan.