De Banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.

Wekelijks plaatsen we daarom één van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de Banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de Banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal Akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.

Meer weten? We hebben al meer dan 80 vragen beantwoord.

Bekijk het complete overzicht.

Zelf een vraag? Stuur hem in!

Antwoord

Er is hier sprake van een medische urenbeperking. Per uur is er dan geen verlies van loonwaarde, maar per maand blijft deze persoon wel onder het WML omdat hij niet fulltime kan werken op medische gronden.

Inzet van de Praktijkroute heeft in dit geval geen zin omdat deze medewerker in staat is meer dan het WML per uur te verdienen. En via Praktijkroute wordt op de werkplek vastgesteld of iemand vanwege zijn/haar beperkingen zelf niet in staat is om het wettelijk minimumloon (WML) per uur te verdienen.

Er is hier mogelijk sprake van een situatie van een urenbeperking vanwege medische redenen. Als dat zo is en de gemeente verstrekt een aanvullende uitkering op het verdiende loon, dan kan de gemeente een Advies medische urenbeperking bij UWV aanvragen.