“Er is echt veel mogelijk, en nodig, om de match tussen werkgever en werkzoekenden, zeker die met een zekere afstand tot de arbeidsmarkt tot stand te brengen.” Dat zegt Esther Pleizier. Zij is accountmanager Werkplein Ability bij Werk in Zicht, de organisator van een startbijeenkomst van de Maand van de 1000 Voorbeelden.
Werk in Zicht is een samenwerkingsverband van gemeenten, provincie, UWV en Sociaal Ontwikkelbedrijf in de arbeidsmarktregio Groningen. Het allereerste dat er volgens Pleizier nodig is om de match tussen werkzoekenden en werkgevers tot stand te brengen, is maatwerk.
Samen met het Werk in Zicht-collega’s wil ze de vacatures van werkgevers invullen, onafhankelijk van de vraag onder welk regime een werkzoekende eigenlijk valt. “Wij geloven echt in de hashtag ‘samenwerkenloont’. Zo pakken we het ook aan, over de grenzen van de eigen organisatie of gemeente heen. Om mensen klaar te maken voor de arbeidsmarkt bieden we veel zij-instroomtrajecten, bijvoorbeeld in de zorg. Daar zien we bijvoorbeeld heel veel vacatures.”
De arbeidsmarkt
Pleizier ziet in haar arbeidsmarktregio dezelfde problematiek als elders in het land: krapte. “Waar we een aantal jaren geleden nog spraken over de Bouw of de Techniek als kraptesectoren, is het nu echt overal aangekomen. Dat komt natuurlijk door structurele ontwikkelingen als de vergrijzing. Dat vraagt van ons, maar ook van werkgevers, een nieuwe kijk en manier van werken.”
De werkgevers
Werkgevers stellen zich steeds flexibeler op als het er omgaat nieuwe medewerkers te vinden. “Werkgevers weten dat ze mee moeten denken en dat ze misschien niet iemand vinden, die vanaf de eerste dag zonder begeleiding aan de gang kan. Tegelijkertijd zouden wij ook wel de oproep willen doen om steeds mee te blijven denken. Soms passen de werktijden niet bij een kandidaat. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen met kinderen of een mantelzorgplicht. Laten we dan samen, en wij denken natuurlijk graag mee, kijken of we daar oplossingen voor kunnen vinden.”
De aanpak (2)
Naast het meedenken en meezoeken naar oplossingen voor een flexibelere aanpak, doet Werk in Zicht meer om de passende kandidaat en de open vacature aan elkaar te koppelen. “Als er begeleiding nodig is, kunnen we dat via de jobcoaches van Werk in Zicht natuurlijk aanbieden. Maar we bieden ook cursussen over hoe werkgevers de begeleiding op de werkvloer zelf vorm kunnen geven. Die worden heel goed bezocht, door een enorme diversiteit aan werkgevers. We organiseren daarnaast meet & greets, omdat die laagdrempelige vorm heel geschikt is voor sommige werkzoekenden. Soms doen we dat ook heel sectorgericht. Bijvoorbeeld met de ‘banenborrel’ voor de horecasector.”
#1000voorbeelden
- Volg alle ontwikkelingen van de Maand van de 1000 Voorbeelden in het liveblog
- Zie onze agenda met een overzicht van alle evenementen tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden.
- Meer informatie en hulpmiddelen zijn te vinden in de Toolkit
- Luister naar de #1000voorbeelden podcast