De Tweede Kamer staat helemaal achter het terugdraaien van de decentralisatie uit 2015 van werkvoorzieningen voor visueel beperkten. De voorgestelde wetswijziging is unaniem aangenomen.
In 2015 is het verstrekken van voorzieningen voor mensen met een visuele beperking van de landelijke overheid overgeheveld naar de gemeenten. Daarna liep het ‘niet optimaal’. VVD-kamerlid Daan de Kort, die op zijn vijftiende zelf plotseling heel slechtziend werd en al op jonge leeftijd volledig arbeidsongeschikt werd verklaard, zette bij de behandeling helder uiteen wat het probleem is en waarom er voor deze doelgroep toch weer een centralisatie moet plaatsvinden.
Er zijn 360.000 blinden en slechtzienden in Nederland. Die groep wordt steeds groter. Dat heeft te maken met de vergrijzing, maar ook met een toename van ziekten zoals diabetes. De arbeidsparticipatie is onder deze doelgroep het laagst van allemaal: slechts 29 procent van de blinde en slechtziende beroepsbevolking is actief op de arbeidsmarkt.
Specifieke kennis
Voor deze doelgroep is heel specifieke kennis nodig. Daan de Kort in zijn reactie op het wetsvoorstel: ‘Je kunt van meer dan 340 gemeenten niet verwachten dat zij die specialistische kennis voor deze doelgroep in huis hebben’. In de voorgestelde wijziging zijn de technische werk- en vervoersvoorziening belegd bij het UWV. Gemeenten blijven vooralsnog verantwoordelijk voor de jobcoaching.
Lisa Westerveld (GroenLinks) vroeg zich af wat er, als dit wetsvoorstel goed werkt, toepasbaar is op meer doelgroepen waarvoor specialistische kennis noodzakelijk is. Volgens minister Carola Schouten (Participatie) geeft dit wetsvoorstel aan dat het kabinet goed kijkt naar de specifieke behoeften van bepaalde doelgroepen. Hoewel ze op dit moment geen andere signalen heeft, staat zij hier zeker voor open. Want: ‘Mensen zijn er niet voor de wet, de wet is er voor de mensen’.
Werkgevers helpen
Meerdere fracties in de Kamer vroegen wat er wordt gedaan om werkgevers te ondersteunen bij het in dienst nemen van deze bijzondere groep(en) mensen. De overheveling van de werkvoorzieningen naar het UWV is een klein onderdeel van de oplossing, stelde Don Ceder (CU): ‘Moet er niet meer gebeuren? Hoe gaan we de terughoudendheid wegnemen om mensen met een visuele beperking in dienst te nemen?’
Minister Schouten ziet hier vooral een rol voor Werkgeverservicepunten, ook om werkgevers bij te praten en te adviseren over de mogelijkheden.
Tekst: Klaas Salverda