De banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.

Wekelijks plaatsen we daarom één van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.

Meer weten? We hebben al meer dan 80 vragen beantwoord.

Bekijk het complete overzicht.

Zelf een vraag? Stuur hem in!

Antwoord

Vanaf 1 juli 2021 wordt het volgens de plannen van het kabinet mogelijk om voorzieningen voor werkplekaanpassingen aan te vragen voor een bredere doelgroep. Daarnaast komt ondersteuning bij het aanvragen van meeneembare voorzieningen. Ook is de aanvraag niet per se meer gekoppeld aan de naam van een (potentiële) medewerker met een arbeidsbeperking.

Sinds vorig jaar liep er al een pilot, zodat werkgevers subsidie aan konden vragen om werkplekken geschikt te maken voor medewerkers met een arbeidsbeperking. Een aantal voorwaarden zullen vanaf 1 juli worden verruimd. De pilot zal over vijf jaar worden geëvalueerd.

De drie belangrijke wijzigingen zijn:

  • De doelgroep wordt uitgebreid. Het wordt mogelijk voorzieningen aan te vragen voor de gehele doelgroep Participatiewet.
  • Werkgevers hoeven niet meer te benoemen voor welke (potentiële) medewerker de subsidie wordt aangevraagd. Wel moet duidelijk worden gemaakt voor welke werkplekaanpassingen de subsidie bedoeld is.
  • De regeling geldt ook voor ondersteuningsmiddelen die mee naar huis gekomen kunnen worden. Van belang is wel dat de middelen ook op de werkplek gebruikt kunnen worden.